Čvrsto sam uvjeren da će građani prepoznati tko može Ličko-senjsku županiju izvesti na pravi put i vratiti kapitalne investicije! * HDZ vodi pozitivnu kampanju i pozitivnu politiku za razliku od nekih drugih koji zadnjih tjedana isključivo žele unijeti razdor među građane naše županije, ali i posvađati naš kraj s Hrvatskom! * Pokazalo se na nacionalnoj razini da HDZ ima rješenja za uspješno upravljanje državom, to ćemo pokazati i u našoj županiji! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić u razgovoru za Novi list.

Intervju donosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinara Zlatka Crnčeca:

Predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić u razgovoru na naš list o predstojećim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije kaže da je siguran da će HDZ zajedno s partnerima na njima uvjerljivo pobijediti.

Ako kojim slučajem nećete osvojiti apsolutnu većinu, koji su potencijalni koalicijski partneri s kojima biste pokušali postići dogovor?

Mi ćemo sigurno pobijediti na izborima, a nakon njih ćemo ponuditi ruku svima. Nama je cilj raditi u interesu Ličko-senjske županije da bi našim građanima bio život puno bolji. HDZ vodi pozitivnu kampanju i pozitivnu politiku za razliku od nekih drugih koji posljednjih tjedana isključivo žele unijeti razdor među građane naše županije, ali i posvađati naš kraj s Hrvatskom.

Kažete sa svima. Je li moguća neka suradnja u Županijskoj skupštini u stvaranju nekakve radne većine i s listom Darka Milinovića?

Nakon izbora mi smo spremni pružiti ruku svima kada je u pitanju interes Ličko-senjske županije.

Pitanje koje se dosta vrti po političkim kuloarima jest - ako zaista pobijedite na izborima - hoće li ta nova većina imati namjeru još jednom srušiti proračun župana Darka Milinovića kako bi isprovocirali nove izbore na kojima bi se ovaj puta osim Županijske skupštine birao i župan? Je li to moguće?

Naš je cilj dobiti ove izbore, dobiti većinu u Županijskoj skupštini, i ono što je najbitnije da kroz glasovanje u njoj potaknemo župana Milinovića na bolji i kvalitetniji rad kada je u pitanju interes naših građana. To nam je na prvom mjestu. Kao što sam rekao, mi nakon ovih izbora pružamo ruku svima kako bi počeli zajedno raditi za dobrobit cijele županije.

Znači Milinović ipak ostaje župan, čak i ako pobijedite i osvojite većinu u Županijskoj skupštini?

Sada su izbori za Županijsku skupštinu, na to smo se usredotočili i na tome radimo.

Što nudite Lici? Ona je jedno ogromno područje koje je jako slabo naseljeno, a ljudi i dalje odlaze. Ima li HDZ neki plan za gospodarsku revitalizaciji like?

Apsolutno. Imamo program za koji smatramo kako je zaista najkvalitetniji do sada i koji će snažno pokrenuti našu županiju prema naprijed.

Na čemu je naglasak?

Neki smo dan naveli statističke podatke koji su uistinu poražavajući. I ono što je svakako potrebno napraviti su baš stvari koje stalno naglašavamo ovih dana, kako u kampanji tako i u razgovorima s ljudima. Potrebna je decentralizacija i kvalitetnije upravljanje Županijom. Naravno i snažan gospodarski rast uz poticanje kapitalnih investicija i razvijanje turističke ponude na području cijele županije. U Lici postoji ogroman prostor za jačanje turističke ponude. Ono što je potrebno posebno naglasiti jest demografsko oživljavanje cijele Ličko-senjske županije i pokretanje mjera za zaustavljanje iseljavanja. To su stvari na kojima stvarno treba poraditi i na njima ćemo inzistirati. Naravno da imamo i ljude koji će realizirati taj program. Ono što je bitno je da nam je za to potrebna podrška Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem koju naravno imamo, kao što se pokazalo na nacionalnoj razini da HDZ ima rješenja za uspješno upravljanje državom, to ćemo pokazati i u našoj županiji.

Kad smo već kod Vlade, dosta je kritika proizvela činjenica da je puno aktualnih ministara sudjelovalo u ovoj kampanji? Je li tako veliki angažman zaista bio potreban?

Ne bih rekao da je bilo puno kritika, možda jedino od onih kojima to ne odgovara. Ali mi gledamo interes naše Županije i naših žitelja i svakako da je posjet ministara bio učinkovit. To se vidi i po potpisivanju ugovora koji su bili bitni. Imalo smo to i u Senju i u Karlobagu, a vidjeli smo i ponovno otvaranje Suda u Otočcu. Te su stvari nama potrebne, a ono na čemu ćemo mi raditi i na čemu ćemo inzistirati i nakon izbora bit će da nam i dalje dolaze ministri kako bi razgovarali o rješavanju problema. Ministri su se našli i s načelnicima i gradonačelnicima u nekim jedinicama lokalne samouprave i razgovarali o problemima koje treba već sutra rješavati. Jako je bitno da su oni upoznati s time. A mi ćemo i dalje tražiti da se posjećuje Županija. To je jedini ispravan put. Jasno mi je da nekima nije odgovaralo da ministri dođu jer ne žele dobro za naš kraj već politiziraju kako bi skupili jeftine političke poene, ali nama je bilo najvažnije da se problemi počnu rješavati i to je ono što HDZ razlikuje od drugih opcija na ovim izborima.

Je li se sukob HDZ-a i Darka Milinovića koji traje već više od godinu dana mogao izbjeći?

Nitko nije ušao u sukob s Darkom Milinovićem, već je on ušao u sukob sa svima ostalima. I to je problem jer je on sebe stavio iznad stranke i njenih interesa. Koliko ja znam, on je sam dao ostavku i koliko ja znam, sam organizirao autobuse i odlazak u Zagreb. I praktički je sam sebe isključio iz HDZ-a. Tako da ja ne bih rekao da je netko imao nešto protiv njega. Nažalost, on se zaratio sa svima i za sve što se dogodilo isključiv je krivac on sam. A ono što vidimo ovih dana je konstantno iskrivljavanje činjenica s njegove strane, ali siguran sam da će birači znati prepoznati taj pokušaj obmane i u nedjelju izabrati HDZ kao stranku koja nudi zajedništvo i razvoj, a ne druge koji nude razdor i pogodnosti samo za one koji su njima bliski.

On sam, a i neki drugi akteri kažu da on još uvijek ima utjecaj na članstvo HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji. Koliko je to po vašem mišljenju točno?

Ono što ja mogu reći da je HDZ jedan, da nema dva HDZ-a. Gospodin Milinović jest aktualni župan, ali sada pričati o nekom utjecaju medu članovima HDZ-a mislim da je suvišno o tome govoriti. Uvjeren sam da će na ovim izborima građani prepoznati tko može Liku izvesti na pravi put, vratiti kapitalne investicije u ličko-senjsku županiju što je nama prijeko potrebno, a s čime dolazi i otvaranje novih radnih mjesta kako bi zadržali naše mlade koji nam masovno odlaze jer nemaju ovdje posla. Mislim da je to jedini ispravan put, a mi imamo i plan i program. A ono što je najbitnije jest da imamo podršku Vlade za realizaciju svega toga.

Ličko-senjski HDZ je na lokalnim izborima 2017., tada još pod vodstvom Darka Milinovića, jako loše prošao. Izgubljen je bio Gospić i još neke jedinice lokalne samouprave. Zbog čega se to tada dogodilo?

Baš zato što su građani prepoznali da se ide u krivom smjeru. I da jednostavno taj način funkcioniranja koji je imao gospodin Milinović nije dobar. Od četiri grada u Županiji gradonačelnika imamo samo u jednom, Senju. Naravno da je to porazno i da dokazuje sve što sam već prije rekao. Ali ovo danas je novi Iičkosenjski HDZ, bez bremena Darka Milinovića i to će već nadolazeći izbori pokazati.

HDZ je jedina lista koja nije ispunila takozvanu žensku kvotu. Zbog čega se to dogodilo?

Zatražio sam od gradova i općina da predlože svoje predstavnike. Oni su predložili ljude za koje misle da su kvalitetni i da mogu provoditi program za napredak Ličko senjske županije. Na listi imamo 23 posto žena. Na njoj je 18 branitelja od kojih su 11 dragovoljci Domovinskog rata. A za one koji se hvale da imaju puno žena na listi ja se samo nadam da neće završiti kao bliske suradnice gospodina Milinovića.

U vašoj je koaliciji i HSS. Kako je došlo do toga obzirom da je predsjednik ove stranke na državnoj razini Krešo Beljak jedan od najžešćih kritičara HDZ-a?

HDZ je u Ličko senjskoj županiji dugi niz godina koalirao s HSS-om. Tako da ova suradnja nije nikakva novost. Imamo jako dobre odnose i radimo zajedno u interesu cijele županije.

Ovaj se tjedan u medijima pojavila informacija o satu koji niste naveli u imovinskoj kartici.

Kada je u pitanju ovaj slučaj, sve sam rekao. Nakon što mi je ukazano na to, priznao sam svoj propust i ispravio ga.