Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Splita. U prigodnome govoru, predsjednik Plenković izrazio je posebno zadovoljstvo što se svečana sjednica Gradskoga vijeća održava istoga dana kada Vlada Republike Hrvatske, nakon 14 godina, održava svoju sjednicu u Splitu.

Partnerstvo i suradnja

Naglasio je da je današnja sjednica plod partnerstva, suradnje i finog koordiniranja prioritetnih projekata između Vlade, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

- Poruka koju ćemo danas zajedno poslati sa sjednice u Banovini bit će da smo Gradu Splitu i županiji, s projektima i ugovorima koji će se potpisati nakon sjednice, donijeli više od dvije milijarde kuna. To znači da smo u Split došli pripravni pružiti ruku, dati podršku onoj politici koja se zove uvođenje reda, poboljšanje gospodarstva, poboljšanje standarda života svih Splićanki i Splićana, ali i svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije.

Pokretačka uloga Splita

Plenković je dodao da se radi o projektima koji će poboljšati i prometnu infrastrukturu, riješiti probleme zaštite okoliša, omogućiti kvalitetnije zdravstvene usluge, riješiti brojna pitanja i pitanja vlasništva državne imovine, koja će od ovih dana biti prepuštena na upravljanje Gradu Splitu i županiji.

- Ima tu i važnih poruka i za okolne gradove i općine, za vrgorački kraj, za Imotski, za otoke, za Brač, za Hvar, za Makarsku, za aglomeraciju Splita, za sve one koji su nam pružili inicijativu i ideju da ih danas podržimo.

Istaknuo je kako Vlada ovo čini s uvjerenjem da drugi najveći hrvatski grad ima pokretačku ulogu u ukupnom razvoju zemlje i da Splitsko-dalmatinska županija, koja prednjači u sjajnim uspjesima hrvatskog turizma, bude još uspješnija u sezoni koja dolazi.

Snažna potpora Vlade

Predsjednik Plenković posebno je čestitao na uspjesima koje je ostvarilo Sveučilište u Splitu i zahvalio rektoru Anđelinoviću na svemu što je radio, izrazivši uvjerenje da će njegov nasljednik, prof. Ljutić, tako i nastaviti te da će sveučilište biti privlačno ne samo studentima iz Hrvatske, nego i iz cijele Europe.

- Split mora biti centar hrvatskoga Sredozemlja, motor razvoja svega onoga  to želimo ojačati u budućnosti,  da naša jadranska i mediteranska dimenzija bude što izraženija. Imate snažnu potporu Vlade, dobro se razumijemo i tu smo za vas - zaključio je predsjednik Vlade svoj govor, čestitavši svima blagdan svetoga Dujma.

MINISTRICE I MINISTRI NA SVEČANOJ SJEDNICI

Uz predsjednika Plenkovića, sjednici Gradskoga vijeća nazočila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić,  ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te još niz državnih dužnosnica i dužnosnika.