Andrija Fabris, novi korčulanski gradonačelnik (HDZ), inženjer zračnog prometa, klesar, dopredsjednik Korčulanskoga plivačkog kluba (KPK), pjevač u crkvenom zboru, svirač trube u limenom orkestru Hrvatskoga glazbenog društva „Sv. Cecilija“, kralj u moreški i gaštald u Bratovštini sv. Roka… dao je opširni intervju za blagdanski trobroj Slobodne Dalmacije. 

Među inim, Fabris je govorio o svom životu, planu razvoja Grada Korčule, primopredaji vlasti, predizbornoj kampanji… Izdvajamo ključne poruke iz intervjua, a međunaslovi su urednički.

Očuvanje tradicije

Kako sam bio dosta dobar u vaterpolu, 1990. su me pozvali da igram u mlađoj momčadi Mladosti u Zagrebu, pa sam ondje proveo iduće četiri godine, ali sam se, završivši višu školu, vratio kući kako bih se pridružio ocu i bratu u klesarskoj radionici te osnovao obrt, koji će u svibnju proslaviti dvadeseti rođendan. Pravi Korčulanin mora biti u bratovštini, mora „batit“ morešku i mora plivati, odnosno igrati vaterpolo ili rukomet.

Nikad prekriženih ruku

Korčula je nekad bila poznata po drvenoj brodogradnji i klesarstvu, koje je naročito prosperiralo nakon velikog potresa u Dubrovniku 1667. godine, ali od drvene brodogradnje na otoku nije ostalo gotovo ništa, dok su u klesarstvu opstala tri obrta, među kojima i onaj moje obitelji. Čim sam se vratio u Korčulu nakon studija, uključio sam se u društveni život grada i lokalne zajednice. Nisam nikada bio od onih koji bi stajali po strani, prekriženih ruku i prigovarali, nego sam morao djelovati. 

Obraz je čovjeku svetinja!

U svojoj se kampanji nisam htio služiti blaćenjem protukandidata jer sam htio izbore dobiti pošteno ili - nikako. Moram nastaviti živjeti među tim ljudima, a obraz je čovjeku svetinja. Stalo mi je do sredine u kojoj živim te svojom obvezom smatram pridonositi njenu razvoju, a vjerujem da bi svi trebali činiti isto. Uvijek treba ići naprijed! Želim stvoriti neku dodanu vrijednost i neki bolje preduvjete kako za svoju obitelj i zaposlenike, tako i za sve građane Korčule.

Počinje borba za kvalitetu života

Primopredaja vlasti prošla je uredno i transparentno, nemam prigovora u tom smislu premda bi bolje bilo da ne postoje dugovi, ali tako je - kako je. Moram naglasiti i da me nije posebno ohrabrilo kad sam vidio da na gradskom računu imamo tek 25.000 kuna; pa na računu mog obrta ima više novca! Ali, dobro, zima je, a zimi se ne prihoduje, pa očekujem da će ljeto donijeti potrebna sredstva. Prvo što nas čeka jest konstituirajuće vijeće, zatim radna sjednica i, konačno, donošenje proračuna. U ovih nekoliko dana otkad sam preuzeo funkciju uspio sam se tek sastati s pročelnicima ureda i direktorom komunalnog poduzeća, a u idućim danima nastojat ću se sastati i s ravnateljima javnih ustanova da vidim kakvo je stanje kod njih i kakve su njihove potrebe.