Vukovarsko-srijemska županija u potpunosti je spremna za povlačenje novca iz EU fondova, ali izostanak suradnje Vlade i nadležnog ministarstava - sa županijom i razvojnim agencijama - umanjuje mogućnosti za ostvarivanje rezultata i povlačenja sredstava iz EU fondova! - poručio je danas, među inim, vukovarsko-srijemski župan (i potpredsjednik HDZ-a) Božo Galić na konferenciji za novinare u Vukovaru u Palači Srijem.

Ujedno su i predstavljeni županijski EU projekti koji su ili u provedbi ili prijavljeni u prvih šest mjeseci ove godine. Pročelnica za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Gabrijela Žalac naglasila je da je samo u prvih šest mjeseci u županiji prijavljeno 58 projekata vrijednih 24,2 milijuna eura, dok su se u istom razdoblju u provedbi nalazila 44 projekta vrijedna 30,2 milijuna eura.

Štetna centralizacija 

Galić je naglasio da je Hrvatska previše centralizirana, te da je brojne „poluge“ odlučivanja potrebno spustiti na lokalnu razinu.

- Vukovarsko-srijemska županija u potpunosti je spremna za povlačenje novca iz EU fondova, ali izostanak suradnje Vlade i nadležnog ministarstava - sa županijom i razvojnim agencijama - umanjuje mogućnosti za ostvarivanje rezultata i povlačenja sredstava iz EU fondova. U ministarstvima se zapošljavaju ljudi koji samo šetaju po hodnicima, no potrebni su oni koji će nam pomoći da budemo još uspješniji. Trebaju nam konkretne mjere! Hrvatska još uvijek nema ni strategiju razvoja poljoprivrede ni strategiju regionalnog razvoja!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sdp-ova-vlada-koci-kapitalne-projekte-u...

Općinama nedostaje novca

Zamjenik župana Željko Cirba dometnuo je da se županija i dalje zalaže za osnivanje Fonda za regionalni razvoj - iz kojega bi se financiralo sudjelovanje jedinica lokalne samouprave u kandidiranju za EU projekte. 

- Imamo ideje, volju i ljude koji znaju pripremiti projekte i aplicirati za EU programe, ali mnoge naše općine nemaju novca u proračunu da bi sudjelovale u EU projektima.

PRIMJER DOBRE PRAKSE

Na konferenciji za novinare spomenut je iznimno uspješni Projekt navodnjavanja IRRI - iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i BiH. Vrijedan je 240.000 eura, a provodio se na području općina Lovas i Tompojevci. A nedavno je proglašen za najuspješniji hrvatski projekt lokalnih uprava i samouprava sufinanciran novcem EU.