Svibanj je mjesec kad se obilježava tragedija hrvatskog naroda nakon službenog završetka Drugoga svjetskog rata. Na Križnim putevima komunisti su počinili nebrojene ratne zločine nad zarobljenicima. Zagrebačko naselje Gračani jedno je od mjesta masovnih likvidacija - brutalno su ubijene na stotine ljudi. Mnogim se žrtvama ni 70 godina poslije ne znaju imena, niti mjesto pokopa. Na gračanskom groblju kod crkve svetog Mihaela na Iscu položeni su vijenci i zapaljene svijeće o 70. obljetnici ovih tragičnih zbivanja u Gračanima - na Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina. 

U spomen - da se ne zaboravi

Predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a (i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba) Andrija Mikulić - zajedno s potpredsjednikom Područnog odbora Podsljeme Tomislavom Kelićem - predvodili su izaslanstvo gradskog HDZ-a. U izaslanstvu su, među inima, bili zastupnici u Gradskoj skupštini dr. Ivan Ćelić i Margareta Mađerić. Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ - Grada Zagreba te Zagrebačke županije - predvodili su predsjednici - general Željko Glasnović i pukovnik Mijo Crnoja. Sudjelovali su u procesiji i svetoj misi - zajedno s brojnim građanima - u spomen na žrtve komunističkog terora u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Okupljeni u molitvi

Svetu misu je služio don Ivan Bodrožić - u propovijedi se zapitao zašto se i u današnje vrijeme šuti o ovim strašnim zločinima, prikriva istina, te se još uvijek ne znaju imena ubijenih. Kao ni imena onih koji su te zločine počinili! Tih su svibanjskih dana na području Gračana ubijani i maloljetnici - od 16 do 18 godina. O zločinima se u komunizmu moralo šutjeti, a danas ih neki pokušavaju relativizirati.