Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 19. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja na doličan su način obilježeni i u Zagrebu. 

Svečani program pod sloganom „Jedna je Hrvatska, samo je jedan dom“ u organizaciji zagrebačkih braniteljskih udruga - a uz punu potporu gradskog HDZ-a - započela je okupljanjem na Trgu kralja Tomislava. Na kojem se potom formirala kolona branitelja te se uputila prema Trgu bana Jelačića na svečanost podizanja državne zastave. U koloni koju su građani popratili s velikim odobravanjem sudjelovao je znatan broj članova naše stranke.

HDZ uz branitelje

Vodstvo zagrebačkog HDZ-a započelo je pak obilježavanje ovoga povijesnog nadnevka na Mirogoju - polaganjem vijenca ispred Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja te na grobu predsjednika dr. Franje Tuđmana. S Mirogoja su se - predvođeni tajnikom gradske organizacije dr. Ivanom Ćelićem, predsjednikom Kluba zastupnika u zagrebačkoj skupštini Mariom Županom i predsjednikom Povjerenstva za hrvatske branitelje HDZ-a Grada Zagreba Zoranom Piličićem -  priključili braniteljima na glavnome zagrebačkom trgu. 

Nakon podizanja zastave, svi zajedno su došli u katedralu na svetu misu za Domovinu koju je predvodio mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Cjelokupni program obilježavanja završio je na Oltaru domovine na kojem su zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve pale hrvatske junake. 

Državna izaslanstva na Oltaru domovine

Iz zagrebačkog HDZ-a poručuju: uvjereni smo da će dolaskom Kolinde Grabar-Kitarović na mjesto predsjednice RH Oltar domovine ponovno postati mjesto na kojem državna izaslanstva tijekom posjeta Lijepoj Našoj odaju poštovanje Republici Hrvatskoj!

Veliki broj članova HDZ-a koji je sudjelovao u svečanom obilježavanju današnjeg datuma iskazao je snagu i zajedništvo stranke, ali i spremnost za preuzimanje odgovornosti za Domovinu.

Predsjednik Povjerenstva za hrvatske branitelje GO HDZ-a Zoran Piličić dao je za hdz.hr izjavu povodom današnje svečanosti:

Ne mogu svi biti u Kninu

- Svi znamo da je 5. kolovoza sveti dan za hrvatske branitelje, a središnja je svečanost u Kninu. No ne možemo svi biti ondje. S druge strane, u Zagrebu na taj dan nema gotovo nikakvih zbivanja, a mi ne smijemo dozvoliti da se u glavnom gradu ne obilježi ovaj posebni datum na dostojanstven način. Nekoliko braniteljskih udruga stoga je odlučilo održati svečanost, koju je, naravno, podržalo i naše Povjerenstvo. Današnji događaj u Zagrebu poruka je svim građanima da osvijeste važnost današnjeg dana te poziv da se na ovakav način obilježe i svi drugi datumi vezani za Domovinski rat.