Nakon što je posjetio Ravnu Goru, Pazin i Pulu, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković jučer je na riječkom Korzu na središnjem predizbornom skupu dao snažnu potporu našim kandidatkinjama i kandidatima - kako u samom Gradu Rijeci, tako i u cijeloj županiji.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-pazina-nasa-vlada-rjesava-probleme-za-istru-je-itekako-vazno-sto-smo-smanjili

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-pule-nasi-kandidati-prepoznaju-ono-sto-je-bitno-za-poboljsanje-kvalitete-zivota-u

Velebni skup na otvorenom, mnogobrojni naši članovi i simpatizeri u društvu predsjednika Plenkovića i naših kandidatkinja i kandidata u Primorsko-goranskoj županiji - za županicu Majda Burić, za riječkog gradonačelnika Kristijan Staničić… Korzo u plavoj boji - za pobjedu.

SDP nije napravio ništa

Predsjednik Plenković obratio se u govoru okupljenima - prekidan često snažnim pljeskom. Kako je naglasio, naša će stranka pobijediti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji zbog izuzetnih kandidatkinja i kandidata - na čelu s Majdom Burić i Kristijanom Staničićem.

- SDP nije zaslužio dobiti još jedne izbore zbog toga što u 17 godina nije napravio ono što je trebao. Podsjećam da su sve ključne infrastrukturne i kapitalne projekte za Rijeku i Primorsko-goransku županiju ostvarile HDZ-ove vlade. Iz toga crpimo vjerodostojnost i legitimitet jer smo ulagali od prometne infrastrukture do riječkoga brodogradilišta.

Biramo budućnost!

Svi ćemo zajedno - istaknuo je decidirano Plenković - na lokalnim izborima izabrati promjene.

- Vrijeme je za promjene jer imamo sjajne kandidate, novu generaciju političara. Da nam je stalo do Rijeke i Primorsko-goranske županije, svjedoči i činjenica da najvažnije Vladine resore vode ljudi iz ovoga kraja. Ako se odlučite za promjene, odlučit ćete se za budućnost!

Tajanijeva potpora pobjedi

Kao što se sjećate, u Rijeci, na Korzu, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne kampanje 206. snažnu potporu HDZ-u je osobno dao sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Podsjetivši na to, predsjednik Plenković je kazao i na lokalnim izborima imamo Tajanijevu potporu.

- Razgovarao sam s njim i on nas je opet podržao i uvjeren je u našu pobjedu. A uvjeren je zbog širega konteksta. Politička utakmica igra se između velikih i odgovornih stranaka, a takva je stranka HDZ.

Preuzeli smo odgovornost

Plenković je dodao da je HDZ središnja politička snaga od osamostaljenja Hrvatske - kroz 1990-e na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom do danas.

- I danas smo odgovorni za budućnost Hrvatske. Jer su nasuprot nama stranke u nastajanju, stranke koje se zasnivaju na prosvjednom potencijalu i antisistemskoj agendi. To je paradigma današnjega hrvatskog političkog konteksta u Hrvatskoj, ali i šire. Danas je potrebnije nego ikada razborito razgrnuti informacije - jer je Hrvatska suočena s krupnim sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim pitanjima. Mi smo pokazali da znamo preuzeti odgovornost i preuzeli smo je.

Oporba nije ponudila minimum alternative

Kada je riječ o stabilizaciji stanja u koncernu Agrokor, Plenković je kazao da je Vlada RH u rješavanju tog problema odabrala srednji put, temeljen na iskustvima iz drugih zemalja Europske unije.

- Taj pristup je temeljen na Ustavu i zakonima te ga razumiju partneri u EU. Iza tog pristupa su stali svi koji su ozbiljni, a mi smo oporbi ponudili da zakon o rješavanju ovakvih slučajeva donesemo konsenzualno, ali - oni to nisu prihvatili. To mogu razumjeti, ali ne mogu razumjeti da nisu ponudili bar minimum alternative Vladinom prijedlogu. Donošenjem zakona i preuzimanjem odgovornosti, Vlada RH je pokazala da čvrsto drži kormilo u rukama i upravlja krizom. To je dovelo do nove likvidnosti i nastavka djelovanja kompanije. A to je bitna razlika između stranaka koje samo kritiziraju i onih koje nude rješenja.

Važnost pripadnosti EPP-u

Osvrnuo se i na probleme sa sustavnim kontrolama na graničnim prijelazima.

- U razgovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom nađeno je rješenje kako lakše prijeći na ciljane umjesto sustavnih kontrola i time smanjiti čekanje na granici. U tome se uvidjela važnost kojoj političkoj grupaciji pripadaju političari koji odlučuju, jer su i Tusk i Juncker članovi Europske pučke stranke, kao i HDZ, a taj kontekst je izuzetno važan za rješavanje problema.

Sinergija nacionalne i lokalne vlasti

Naglasio je da je na sličan način i na predstojećim lokalnim izborima važno kako se ubuduće mogu sinergijski rješavati pitanja, od nacionalne do regionalne i lokalne razine.

Podsjetio je da je HDZ nastao na temelju politike prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, što je omogućilo stvaranje demokratskog poretka, slobodu i slobodno tržišno gospodarstvo.

BURIĆ: Naša je županija druga po iseljavanju - to je sramota onih koji je vode!

Kandidatkinja za županicu Majda Burić naglasila je da SDP-ov kandidat Komadina nije riješio nijedna ključni problem u Rijeci.

- Komadina je jedino brzo zbrisao s mjesta ministra prometa, nije osigurao adekvatne uvjete u školama, ukinuo je dijalizu u Gorskom kotaru, pobjegao od odgovornosti… U županiji je 101 problem, a on ne zna ili ne želi riješiti ih. Vrijeme je za ozbiljan rad, rad i samo rad. Građani ove županije zaslužuju imati posao, krov nad glavom, prihvatljive cijene grijanja, adekvatnu zdravstvenu skrb. Naša je županija druga po iseljavanju i to je sramota onih koji je vode. Nudimo partnerstvo i dijalog, znanje, energiju, mladost, rad i akciju, a ne tromost. Ne zanimaju nas ni lijevi ni desni, zanima nas samo boljitak, samo naprijed,

STANIČIĆ: Bit ću gradonačelnik svih građana -  moja vrata bit će uvijek otvorena!

Naš kandidat za riječkog gradonačelnika Kristijan Staničić naglasio je da se kandidirao zbog toga što više nije mogao gledati stanje u Rijeci koje je neodrživo.

- Zabrinut sam za Rijeku, za naše mlade - zabrinut sam jer se suludo troše novci građana, zabrinut sam zbog neodgovornosti i netransparentnosti gradske uprave. U zadnjih 16 godina nije napravljeno ništa. A Rijeka bi trebala biti prva! Mnogo je novca potrošeno za propale projekte. Rijeka je postala grad za podobne, tajkune s Korza. Želimo i nudimo poštenu vlast i odgovornog gradonačelnika. Njima je Rijeka na zadnjem mjestu, a nama su Riječanke i Riječani na prvom - treba stvoriti uvjete da dostojanstveno žive u gradu koji vole.

Uredit ćemo rivu, sagraditi autobusni kolodvor…

Istaknuo je da naša stranka za Rijeku ima konkretan i provediv program u kojem su brojni razvojni projekti.

- Uredit ćemo gradsku upravu, racionalno trošiti gradski novac, bit ćemo servis građanima i poduzetnicima, prekinut ćemo praksu da se zapošljavaju podobni i oni s crvenim knjižicama. S ovoga mjesta obećavam da ćemo urediti rivu koja će postati najljepša na Jadranu i da ćemo sagraditi novi autobusni kolodvor u tri godine. Svi građani ovoga grada su jednaki, tako će i ostati i bit ću gradonačelnik svih građana kojima će moja vrata biti uvijek otvorena.

BUTKOVIĆ: SDP je ovaj kraj zapostavio!

Ministar mora, prometa i infrastrukture (i prvi čovjek primorsko-goranskog HDZ-a) Oleg Butković poručio je Obersnelu i Komadini da je došlo vrijeme za pobjedu HDZ-a.

- SDP je ovaj kraj zapostavio. U onim općinama i gradovima gdje smo na vlasti, a nakon ovih izbora bit će ih puno više, pokazali smo kako se realiziraju projekti. Došlo je vrijeme da spojimo Zadar, Rab, Mali Lošinj, Senj, Novi Vinodolski, Kraljevicu, Crikvenicu, Bakar i Rijeku, te Primorsko-goransku županiju. To je cilj na ovim izborima. U Hrvatskoj nema alternative, jedina je alternativa HDZ. Tako je i u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. U proteklih nekoliko mjeseci pokazali smo u Vladi RH kako se uhvatiti u koštac s problemima. Uhvatit ćemo se nakon lokalnih izbora i s problemima u kojima su Rijeka i Primorsko-goranska županija.