Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković danas pohodi tri grada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koji štuju svog zaštitnika Svetog Nikolu - Varaždin, Krapinu i Prelog.

S biskupom Mrzljakom o demografskoj obnovi

Posjet Varaždinu predsjednik Plenković započeo je susretom i razgovorom s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom. Zaželjevši dobrodošlicu premijeru u prostoru biskupijskom ordinarijata, biskup Mrzljak ukratko ga je upoznao s poviješću i nastankom Varaždinske biskupije - koja će sljedeće godine obilježiti 20. obljetnicu utemeljenja. Pritom je istaknuo da se njene administrativne granice protežu od Trakošćana i slovenske granice do Pitomače u Podravini, ali je i sa zabrinutošću ustvrdio da je i to područje podložno odlasku velikog broja mladih u strani svijet.

Premijer Plenković je naglasio da je Vlada svjesna tog problema te biskupa Mrzljaka upoznao s ciljevima demografske obnove za koju se zalaže. Dodao je da se to pitanje mora rješavati sveobuhvatno - stvaranjem gospodarskih, socijalnih i društvenih uvjeta u kojima će mladi prepoznati priliku za ostanak u Domovini. To su - kako je istaknuo Plenković - ujedno i temeljni ciljevi Vlade u ovom razdoblju, čemu će svakako pridonijeti reforme koje je već od samog početka mandata započela Vlada.

S gradskim i županijskom odborom HDZ-a

U prostorijama županijskog (varaždinskog) HDZ-a predsjednik Plenković razgovarao je s predstavnicima gradske i županijske organizacije naše stranke. Predsjednik županijskog HDZ-a (i saborski zastupnik) Anđelko Stričak uvodno je naglasio da stranka iz jednog u drugi izborni ciklus ostvaruje sve bolje rezultate, a tako će biti -poručio je - i na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine!

Zahvalio je Plenkoviću na odluci Vlade da dodjelom zemljišta u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici podrži daljnji razvoj Sveučilišta Sjever te dodao da vjeruje da će se na sličan način riješiti i pitanje gradnje kampusa Fakulteta organizacije i informatike - za što je već pripremljena dokumentacija.

Habijan spreman za izbore

Član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik dr. Josip Križanić osvrnuo se pak na varaždinski problem zbrinjavanja bala smeća te rekao kako bi se za to mogla koristiti interventna sredstva - slično primjerima Zagreba i Splita.

Predsjednik varaždinskog (gradskog) HDZ-a Damir Habijan naglasio je da će obrazovanje biti okosnica razvoja grada Varaždina u sljedećem razdoblju i pritom jasno poručio da je spreman biti kandidat stranke - i to pobjednički! - za gradonačelnika Varaždina na predstojećim izborima ako dobije za to podršku stranačkih tijela.

Niz mjera za razvoj gospodarstva

Predsjednik Plenković je naglasio da će Habijan imati podršku stranačkog vrha ako tako odluče gradski i županijski odbor. Potom je u svom obraćanju stranačkim kolegama u Varaždinu istaknuo da, unatoč simbolici Svetog Nikole, nije u Varaždin došao s „vrećom punom darova“ - iako se u toj sredini prvi put našao u ulozi predsjednika Vlade. On kao premijer, a ni Vlada kojoj je na čelu, neće nikome obećavati kao što su to činili neki prethodnici, pa zatim zaboravljati olako dana obećanja.

No, zato će već u proračunu za 2017. godinu biti vidljivi mnogi kvalitetni pomaci koji će osobito biti stimulativni i pomoći jedinicama lokalne uprave na hrvatskom sjeveru. Obrazložio je to nizom mjera i aktivnosti koje pripremaju i provode ministarstva i ostala državna tijela u sklopu reformi koje je odlučna ostvariti vlada HDZ-a i partnera. Spomenuo je pritom ukidanje cijelog niza parafiskalnih nameta privrednicima - na čemu sveobuhvatno radi ministarstvo gospodarstva.

Pripreme za pobjedu

Kad su posrijedi pripreme za lokalne izbore - naglasio je Plenković - cilj je ojačati djelovanje i poziciju stranke u svim sredinama, a osobito u većim gradskim sredinama, pri čemu čak postoje i vrlo izgledne prilike za preuzimanje odgovornosti u nekima gdje je HDZ dugo godina u oporbi.

Na proslavi Dana Grada

Predsjednik Plenković potom je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina - održanoj u zgradi HNK u Varaždinu u povodu blagdana Svetog Nikole - zaštitnika Grada Varaždina. U obraćanju okupljenima posebno je istaknuo povijesnu važnost ovog grada koji je svojedobno bio i hrvatska prijestolnica. No, posebno je naglasio i veliki doprinos Varaždinaca i žitelja sjevernih hrvatskih županija u Domovinskom ratu.

Da su te veze i danas čvrste, pokazuje i svečano potpisivanje povelje o suradnji Varaždina i Knina među čijim su prvim osloboditeljima bili pripadnici slavnih varaždinskih „Puma“, koje je upriličeno tijekom svečane sjednice.

Jačati suradnju na razvojnim projektima

Plenković se posebno osvrnuo na zadaće koje predstoje u prevladavanju krize i gospodarskih teškoća u sljedećem razdoblju. Rekao je da će u ostvarenju svog programa Vlada RH - na čijem je čelu - jačati suradnju i veze s jedinicama lokalne samouprave.

Osobito se to odnosi na razvojne projekte koji imaju za cilj novo zapošljavanje, razvoj i poticanje ostanka mladih u našim općinama i gradovima, a namjeravaju koristiti izvore iz europskih fondova. Naglasio je da će pritom Vlada težiti zajedništvu sa svim političkim i društvenim čimbenicima, a ne podjelama i raslojavanju društva po različitim osnovama.

Vojarna sveučilištu

Primjer takve dobre suradnje grada, županije i Vlade je upravo i stvaranje uvjeta za daljnji razvoj Sveučilišta Sjever. Poručio je da u odgovoru na nedavno zastupničko pitanje Anđelka Stričaka sa zadovoljstvom može reći  da je Vlada RH spremna udovoljiti zahtjevu Sveučilišta Sjever za dodjelom dijela prostora bivše vojarne „Ivan Peti Drašković“ u Varaždinu za razvojne potrebe ovog sveučilišta čiji se obrazovni programi baziraju na STEM području.

Dodajmo na kraju i da se u vrlo dinamičnom rasporedu boravka u Varaždinu predsjednik Plenković - u svojstvu premijera - susreo i s varaždinskim županom Predragom Štromarom te gradonačelnikom Goranom Habušem

POSJET KRAPINI I PRELOGU

Plenković je u nastavku današnjeg boravka na sjeveru Hrvatske poslijepodne posjetio Krapinu, a svoj program završava večeras u Gradu Prelogu u Međimurskoj županiji. Oba ta grada također svoj dan obilježavaju na blagdan Svetog Nikole.

O posjetu Krapini i Prelogu izvijestit ćemo tijekom dana na našem webu.