Predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković posjetio je jučer, nakon Ličko-senjske županije, i Zadarsku županiju te se sastao sa županom Stipom Zrilićem i zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. U želji da se osobno upozna s ključnim prioritetima jedinica područne i lokalne samouprave, već je to točno 13. županija koju je obišao od početka premijerskog mandata.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-gospica-ocekujem-odlican-rezultat-na-lokalnim-izborima-i-potvrdu-vodece-uloge-hdz

- Zadarska županija i Grad Zadar primjer su kvalitetnog razvoja u proteklim godinama, koji se očituje u smanjenju stope nezaposlenosti, odličnoj turističkoj sezoni, snažnoj ulozi malog i srednjeg poduzetništva, kvalitetnoj prometnoj infrastrukturi, od cestovne i zračne do pomorske… Vlada će uvažavati bitne ciljeve koje Zadarska županija ima na svom dnevnom redu jer je ravnomjerni regionalni razvoj naša trajna zadaća - istaknuo je predsjednik Plenković.

Vraćamo Upravu za otoke!

S obzirom na mnogobrojne otoke u Zadarskoj županiji, na njenom je području dobro primljena Plenkovićeva najava da će se u okviru Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osnovati Uprava za otoke:

- Time će se pridonijeti razvoju otoka ne samo u pogledu turizma, nego i poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva, ribarstva i pomorstva. Niz sam godina u kontaktu s ribarima iz ovog kraja, otprije sam upoznat s problemima, te će Vlada voditi računa o njihovim interesima i o tome da se novac, koji imamo na raspolaganju u financijskoj perspektivi EU, kvalitetno iskoriste.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/realizacija-izbornih-najava-do-kraja-godine-osnivamo-upravu-za-otoke

Kompenzacijske mjere za lokalne jedinice

Župan Stipe Zrilić kazao je pak da je predsjednika Plenkovića upoznao s temeljnim podacima o stanju i planovima razvoja:

- Itekako smo zainteresirani za dobru suradnju s Vladom i sa svakim ministarstvom pojedinačno jer bez te potpore ne možemo realizirati svoje razvojne projekte. A Zadarska županija ih je već puno pripremila. Stoga me raduje najava da će se nakon porezne reforme provesti kompenzacijske mjere kako bi jedinice lokalne i područne samouprave zadržale visinu svojih prihoda i time bile spremne realizirati razvojne projekte.

Rast zaposlenosti - pad nezaposlenosti!

Nakon susreta u Županiji, Plenković je kao predsjednik HDZ-a - kao što to redovito čini kamo god dođe - održao i radni sastanak sa Županijskim odborom naše stranke (u proširenom sastavu).

Predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta izvijestio je o aktivnostima koje županijska organizacija, zajedno s gradskim i općinskim odborima na njenom području, provodi u cilju pripreme za lokalne izbore u svibnju 2017. te naglasio uspješnost upravljanja Gradom Zadrom i ostalim lokalnim jedinicama u kojima je naša stranka dobila povjerenje građana:

- Tu nam ocjenu potvrđuju službeni gospodarski podaci koji ove godine bilježe pozitivne poslovne rezultate većine naših tvrtki, povećanje investicija, jačanje malog i srednjeg poduzetništva, oporavak obrtništva te nikad veću zaposlenost. Istodobno, i stopa nezaposlenosti na najnižoj je razini od osnutka Zadarske županije.

U pobjedničkom ritmu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, obraćajući se nazočnima, iskazao je zadovoljstvo rezultatima zadnjih parlamentarnih izbora te upoznao članove Županijskog odbora s ambicijama Vlade glede gospodarskog rasta i razvoja cijele države - s posebnim osvrtom na cjelovitu poreznu reformu te na državni proračun za iduću godinu.

Istaknuo je i da očekuje zadržavanje pobjedničkog ritma na nadolazećim lokalnim izborima, pri čemu je o pitanju o kandidatima za župane, gradonačelnike i općinske načelnike istaknuo povjerenje u lokalne organizacije. U konsenzusu s nacionalnim vodstvom stranke odabrat će se najbolji kandidati - oni koji će pobijediti i potom realizirati sve programe i projekte važne za lokalne sredine i cijelu Hrvatsku.

Nakon izlaganja predsjednika Plenkovića, članovi Županijskog odbora imali su priliku izravno postavljati pitanja od važnosti za funkcioniranje lokalne i područne samouprave, posebice o poziciji Zadra. Predsjednik je iscrpno odgovarao na sva pitanja - tako da je sastanak trajao puna dva sata.