Iz Europske komisije su javno izrazili čuđenje što se to zbiva u Hrvatskoj s provedbom Vinske omotnice, već u drugoj godini za redom? Postotak iskorištenja omotnice je, naime, najniži od svih zemalja članica! Iznosi poražavajućih - 2,6 posto! - stoji, među ostalim, u priopćenju koje je uime HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo poslao tajnik tog istog odbora Tugomir Majdak.

Priopćenje donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Samo promašaji

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak, 2. listopada 2015., raspisala je nove natječaje za sve tri mjere iz tzv. europske Vinske omotnice. Po tko zna koji put otvaranjem novih natječaja ministar Jakovina želi prikriti vlastite neuspjehe i promašaje vezano za EU sredstva - jer iz Europske komisije stižu loše vijesti o dosadašnjoj provedbi koje hrvatskoj javnosti nisu, nažalost, dostupne, a trebale bi svakako biti. 

Poražavajućih 2,6 posto!

Na zadnjem sastanku Odbora za jedinstveno uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda - vino i alkoholi u Europskoj komisiji, Hrvatska je, naime, ponovo bila predmet mučne rasprave. Iz Europske komisije su javno izrazili čuđenje što se to zbiva u Hrvatskoj s provedbom Vinske omotnice, već u drugoj godini za redom? Postotak iskorištenja omotnice je, naime, najniži od svih zemalja članica! Iznosi poražavajućih - 2,6 posto!

Jakovinino pustošenje poljoprivrede 

Na slučaju Vinske omotnice ponovno je na vidjelo izašla sva nesposobnost vezana uz povlačenje sredstava iz EU fondova aktualnog ministarstva. Nakon velikih lutanja, te promašaja u okviru provedbe mjera Programa ruralnog razvoja gdje se ovih dana upravo izdaju odluke o dodijeli sredstava velikim sustavima, a uvelike su zakinuta obiteljska poljoprivredna gospodarstva - na što je HDZ-ov Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo pravovremeno upozoravao - i u slučaju Vinske omotnice pokazalo se kako su potpuno pogrešno postavljene mjere. Ministarstvo poljoprivrede - zajedno sa svojim službama - potpuno je nespremno za provedbu mjera za razvoj vinogradarstva i vinarstva. 

Eklatantna nesposobnost

Kao i u planiranju mjera u ruralnom razvoju tako i u Vinskoj omotnici, javna rasprava koju je provodilo  Ministarstvo poljoprivrede nije se spuštala na teren do samih vinara - kako bi se upoznali sa njihovim stvarnim mogućnostima, ograničenjima i potrebama. Ministarstvo uopće ne zna što se zbiva na terenu! Ovo ne vrijedi samo u području vina - nego je nepisano pravilo za sve ostale sektore u Ministarstvu poljoprivrede. HDZ-ov Odbor ne podržava ovakav netransparentan pristup koji je, nažalost, ponovno rezultirao lošim rezultatima u EU provedbi te podsjeća kako hrvatska poljoprivreda i selo skupo plaćaju lošu organizaciju i nesposobnost Ministarstva poljoprivrede.

Na teren - među poljoprivrednike

Jedini pomak sa sramotnog dna Europe - kako u sektoru vina, tako i općenito u sektoru poljoprivrede - predstavlja snažni kontinuirani terenski rad na terenu, razmjena znanja i informacija te snažno partnerstvo državnih institucija i službi, poljoprivrednika, znanosti te lokalne i regionalne uprave gdje u potpunoj otvorenoj raspravi treba doći do rješenja koja će prepoznati mogućnosti i potrebe naših vinara. No, za to treba volje i želje, ali i osjećaja za nacionalni interes.

Pravodobna upozorenja

Naša vizija je povećati ekonomske prilike i izgraditi bolje uvjete za život u ruralnim područjima te promicati održivost poljoprivredne proizvodnje zajedničkim radom. A ne se voditi jednosmjernim pristupom - koje provodi Jakovinino ministarstvo. A na Jakovinin netransparentni i štetni pristup u provedbi EU fonda za ruralni razvoj prvi je argumentirano ukazao HDZ-ov  Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo:

http://www.poslovni.hr/hrvatska/vlasniku-zita-tri-puta-po-384-milijuna-k...