Mladež HDZ-a i HDZ-ov Odbor za obrazovanje i znanost održali su danas u Splitu tiskovnu konferenciju u prostorijama Županijskog odbora HDZ-a Splitsko- dalmatinske županije, kako bi se osvrnuli na najnoviji i nedopustivi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata te najavljeno poskupljenje iste prehrane za gotovo 50%.

„Ne ulazeći u raspravu je li taj iznos koji plaćaju studenti previsok, jer to ovisi o imovinskom statusu svakog pojedinog studenta i njihovih roditelja, istaknuli bismo drugu činjenicu, a to je da je do sada Ministarstvo plaćalo subvencije po obroku 12,30 HRK, dok će se prema novom Pravilniku, zbog povećanja cijene plaćati 16,70 HRK, što je otprilike 30% više po obroku, a razliku uvećanu za gotovo 50% po obroku plaćat će i studenti iz svojih džepova.
To otprilike znači da će za 2014.godinu Ministarstvo morati osigurati oko 100 milijuna kuna više u proračunu za subvencioniranje studentske prehrane i  30 milijuna kuna za 2013.godinu.
Međutim, ako od sada, za isti obrok, student treba plaćati gotovo 50% veću cijenu i ako će u isto vrijeme Ministarstvo trebati izdvojiti više novca u proračunu, kome i za što idu ti novci?“ s pravom postavlja pitanje Tomislav Đonlić, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje i znanost.

Zaključio je kako se na ovaj način, preko leđa studenata,  zapravo pokušavaju namaknuti sredstva za sanaciju Studentskih centara, jer zbog loše planiranog proračuna Ministarstvo ne izvršava svoju obavezu uz napomenu da je zadiranje u studentska prava trebala biti zadnja, a ne prva crta obrane fiskalne stabilnosti sustava.

Ante Bačić, član Predsjedništva Mladeži HDZ-a Splitsko- dalmatinske županije, donedavno i sam predstavnik studenata na jednom splitskom fakultetu, smatra kako je ovo direktni udarac na studentski standard, jer u vremenima dok sve stagnira, cijene smještaja i prehrane rastu, a svi drugi parametri koji se tiču studentskog standarda ostaju isti ili su se smanjili, plaće roditelja, ponuda poslova student servisa, a u nekim sredinama i broj stipendija te da se prvo treba poraditi na kvaliteti i ponudi u menzama, a tek onda, eventualno, na samom poskupljenju.

„Zahtijevamo od ministra da se ispriča studentima te da sankcionira svoju pomoćnicu gđu. Ružicu Beljo Lučić zbog neosnovane i drske uvrede i optužbe na račun studenata kao sitnih švercera i preprodavača hrane iz menzi. Tko to od studenata može zarađivati na preprodaji dva jogurta i par suhih kroasana koji su danas otprilike i jedina ponuda u studentskim menzama i kantinama?“, postavlja pitanje.