Virovitičko-podravska županija. Nakon Sopja i Čađavice, Županijski odbor HDZ-a - na čelu s predsjednikom (i saborskim zastupnikom) Josipom Đakićem - obišao je i zapuštena zemljišta u Općini Čačinci. I ovdje je održana konferencija za novinare - na kojoj je upozoreno na golemi problem zapuštenosti i neraspoređenosti državnog poljoprivrednog zemljišta. Sve „zahvaljujući“ nesposobnom ministru Jakovini!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/ministar-jakovina-svojom-bi-ostavkom-sp...

Na „presici na otvorenom“ sudjelovali su predsjednik općinskog HDZ-a Čačinci (i načelnik općine) Mirko Mališ i tajnik nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak. A pridružili su im se čelnici županijskog HSS-a, predsjednica Županijske skupštine Ana Marija Petin i zamjenik župana Zdravko Dijaković. Jednodušno je poručeno - Jakovina treba raspustiti Agenciju za poljoprivredno zemljište i podnijeti ostavku.

Donosimo ključne poruke:

ĐAKIĆ: Jakovinina ostavka - spas za hrvatsko selo!

Ovim putem želimo još jednom upoznati javnost na zapuštena zemljišta! Ministarstvo poljoprivrede - na čelu s ministrom Jakovinom - najodgovornije za ovakvo stanje! Ministarstvu se izjalovio plan da se milijun hektara stavi u funkciju. Učinjena je izravna šteta općini, županiji, ali i Hrvatskoj! Zbog 3.500 hektara neraspoređenog državnog zemljišta na području županije - prihodi su manji za milijun i pol kuna. Jakovina bi konačno morao podnijeti ostavku! 

Apsurdno visoke kazne

Još je veći apsurd da su seljaci proteklog tjedna dobili kazne - neke čak u iznosu od 10.000 eura! Samo zbog toga što u mirnom posjedu obrađuju zemljište. Zbog takvog stanja tražimo da se ovlasti nad raspolaganjem zemljišta vrate u ovlasti jedinica lokalnih samouprava.

MAJDAK: Seljaci ostaju bez poticaja - prijeti depopulacija sela!

Ministarstvo i agencija nisu ispunili svoju zadaću i osnovni cilj postojanja - kojeg je Jakovina zacrtao prije tri godine. Staviti, naime, u funkciju milijun hektara zapuštenog zemljišta. Zaključak je da poljoprivrednici nisu ostvarili pretpostavke za realizaciju mogućnosti dobivanja poticaja kroz izravna plaćanja. Budući da je 2015. referentna, mnogi poljoprivrednici neće moći upisati svoje parcele u Arcod sustav - zbog čega u sljedećih pet godina neće moći ostvariti poticaje! Istodobno se poljoprivrednici neće moći javiti na drugi stup zajedničke poljoprivredne politike ruralnog razvoja - jer nemaju dovoljne površine za investicije. Stoga nisu konkurentni ostalim poljoprivrednicima iz EU. Posljedica - iseljavanje iz ruralnih krajeva. Porazno za Hrvatsku!

MALIŠ: Općina nemoćna pred „brzinom“ Jakovinina ministarstva!

U 2011. Općina Čačinci raspisala je tri natječaja, no prvi su se ugovori o zakupu počeli potpisivati tek u travnju 2015. Zar je trebalo čekati pune četiri godine - i to samo za 30 posto čestica koje su se našle u natječaju?! Kako će onda lokalni čelnici staviti u funkciju državna poljoprivredna zemljišta na njihovom području?