U francuskom gradu Saint-Jean-d'illacu (u blizini Bordeauxa) gradonačelnik Herve Seyve uručio je tajniku našeg nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomiru Majdaku statuu orača. Razlog - uspješna suradnja u organizaciji 61. Svjetskog prvenstva u oranju koje se 2014. godine održalo u ovoj zemlji. Majdak je, naime, predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO), a na prošlogodišnjem natjecanju najboljih svjetskih orača iz 31 države okupilo se čak 200.000 posjetitelja. Valja istaknuti da je statua Majdaku uručena uz prisustvo predstavnika Gradskog vijeća i Udruge mladih farmera Francuske.

Tradicija na svjetskoj razini

Majdak se zahvalio gradonačelniku i predstavnicima organizatora na uspješnoj organizaciji domaćinstva ove jedinstvene priredbe. Istaknuo je da je upravo ovakvo natjecanje odlično mjesto za prezentaciju tehnološkog napretka i promocije turizma. 

- Svjetsko natjecanje orača iza sebe ima bogatu povijest - više od 60 godina tradicije. U tom razdoblju, postalo je mjesto okupljanja najboljih svjetskih orača. Ali i razmjene znanja, iskustva u poljoprivredi te prezentacije tehnoloških dostignuća. Mjesto, dakle, osmišljavanja novih ideja i projekata - uz neizostavnu promociju gospodarstva i turizma zemlje domaćina.

Mogućnosti suradnje s Francuzima

Majdak je potom održao radni sastanak s gradonačelnikom Seyvijom. Jedna od tema bila je potencijalna buduća suradnja između regije Bordeaux s Virovitičko-podravskom županijom. Područje Bordeauxa je, naime, poznato kao vinorodno s dugom tradicijom bavljenja poljoprivredom. Goleme mogućnosti, dakle, za suradnju - kako u poljoprivredi, tako i turizmu.

Podsjetimo, svjetsko natjecanje u oranju je 2012. organizirano u Biogradu na moru, nakon što je Hrvatska 2005. postala godine članica WPO-a.