Gradonačelnik je kupovao nekretnine bez ikakvog plana, prebacivao na Holding i obrnuto te su pritom milijuni potrošeni, a da se o tome ne govori! * Ne možete se ujutro klanjati blaženom Stepincu, a popodne Titu! * Jednako je i sada pred izbore kada Bandić veliča dr. Franju Tuđmana, a zdušno štiti Trg komunističkog zločinca! * Ima jedna dobra izreka da populist ne može biti lider - to se može primijeniti i na zagrebačkog gradonačelnika! * SDP je pokazao da nema nikakvu sposobnost vođenja države, da ne pričamo o glavnom gradu! * Na predsjedničkim izborima naša je kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović dobila glasova kao dr. Franjo Tuđman 1997! * Zagrebački HDZ ulaže trud u svoje ljude i bori se za transparentniji način vođenja glavnog grada! * Bandiću najviše zamjeram licemjerje i populizam! * Vrijeme je da se razbije ona fama da je Zagreb obojan u crveno - samo nas pobjeda zanima! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu za portal PolitikaPlus. Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinara Ivana Klarića.

Zagrebačka Gradska skupština održat će u četvrtak, 10. rujna, prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a na dnevnom redu bit će 20-ak točaka. Uoči prve sjednice nakon ljetne stanke, razgovarali smo s predsjednikom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem.

Mikulić je u intervjuu za PolitikaPlus analizirao rad gradonačelnika Milana Bandića, osvrnuo se na zagrebački, ali i nacionalni SDP, te je dao svoj komentar i na nadolazeće parlamentarne izbore na kojima HDZ očekuje pobjedu nad SDP-om i partnerima.

Krenut ćemo od posljednjih zbivanja. Održali ste press konferenciju na temu Poslovnog izvješća Holdinga za 2014. godinu. Što vidite sporno u tom izvješću?

Ne možemo razumjeti financijska kretanja u Holdingu ako ne znamo povijest trgovanja nekretninama. Gradonačelnik je kupovao nekretnine bez ikakvog plana, prebacivao na Holding i obrnuto te su pritom milijuni potrošeni, a da se o tome ne govori. Samo je izvješće prilično netransparentno te se da naslutiti da se radi o određenim sumnjivim poslovima koji su obavljani za Holding, tj. Grad.

Što zamjerate najviše aktualnom gradonačelniku?

Lista je podugačka. No svakako bi kao prvo spomenuo licemjerje. Ne možete se ujutro klanjati blaženom Stepincu, a popodne Titu. Jednako je i sada pred izbore kada veliča kao njegov SDP dr. Franju Tuđmana, a zdušno štiti Trg komunističkog zločinca. O populizmu i njegovom busanju u prsa da je najveći socijaldemokrata da ne pričam.

No morate priznati da je osigurao svima besplatne udžbenike, djeca iz socijalno ugroženih obitelji u nekoliko su tura išla na besplatno ljetovanje, umirovljenicima se isplaćuju naknade svaki mjesec?

Ti udžbenici nisu besplatni, svi smo ih mi platili. Pa prirez nam je 18 posto! Da je uveden socijalni cenzus za što smo se mi zalagali, onda bi se tu radilo o socijalnoj mjeri. Troše se naši novci na vlastitoj političkoj turneji po Hrvatskoj, a u isto vrijeme brojni dijelovi našeg grada nemaju niti vodu niti kanalizaciju. Je li mi onda pričamo o socijalno osjetljivom gradonačelniku?

Unatoč svemu, Milan Bandić najdugovječniji je zagrebački gradonačelnik. Ima li on realnog političkog konkurenta u gradu?

Naravno da ima. Na vlasti je 15 godina, no svi znamo na koji način. Svima daj novce pa će svi glasovati za mene! Ima jedna dobra izreka da populist ne može biti lider. To se može primijeniti i na zagrebačkog gradonačelnika. Grad se ne može voditi s ulice.

Koliko vi, kao Andrija Mikulić, predstavljate Bandiću konkurenciju? Nagađalo se da ste u prešutnoj koaliciji?

Svatko tko je na političkoj sceni, pogotovo kad se kao ja osobno nalazi u oporbi, može biti nekome konkurencija. Moj je način funkcioniranja dijametralno suprotan njegovom. Kod nas postoji jasna podjela poslova i zna se tko je za šta zadužen. Povjerenje u vlastite ljude ne smije biti upitno. A imali smo primjera vidjeti da gradonačelnik u ljude koje je postavio na ključne pozicije, ne samo da nema povjerenja, nego ih i javno kritizira i to na nimalo ugodan način. Što se tiče koalicije, nikada ona nije postojala kao ikakva mogućnost. Milan Bandić je na kraju krajeva iz jata SDP-a. Tako da, glas za Bandića je glas za SDP.

Tko je vama veći „protivnik“ u Zagrebu - SDP ili Milan Bandić i njegova stranka?

SDP je pokazao da nema nikakvu sposobnost vođenja države, da ne pričamo o glavnom gradu. Na stranku Milana Bandića ne obaziremo se uopće. Kao što sam prethodno naveo, SDP i Milan Bandić iz istog su jata.

Je li Milan Bandić ipak u svojevrsnoj prednosti s obzirom da je gradonačelnik i samim time može koristiti tu funkciju i u kampanji za izbore?

Milan Bandić dobro zna kako je prolazio na prethodnim nacionalnim izborima. Sapienti sat.

Prethodni izbori pokazuju jačanje HDZ-a u Zagrebu i okolici - s kakvim bi rezultatom bili zadovoljni na parlamentarnim izborima?

Tako je. Na predsjedničkim izborima naša je kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila glasova kao dr. Franjo Tuđman '97. Veliki je to rezultat koji samo pokazuje koliko zagrebački HDZ ulaže truda u svoje ljude i koliko se bori za transparentniji način vođenja glavnog grada, odnosno za bolji Zagreb. Vrijeme je da se razbije ona fama da je Zagreb obojan u crveno. Samo nas pobjeda zanima.

Da li se već zna poredak na izbornoj listi - možete li otkriti imena?

To vam ipak ne mogu otkriti.

Da li vi osobno priželjkujete neku funkciju u Vladi ukoliko bi HDZ s partnerima pobijedio na nadolazećim parlamentarnim izborima?

U životu sam prilično principijelan. Pa tako i kada se radi o pojedinim odlukama. Kada dođe vrijeme za to, onda ću o tome razmišljati. Do tada se orijentiram samo na trenutnu poziciju i odgovornost koju imam.