Nositelj naše liste na izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije i predsjednik županijskog HDZ-a Marijan Kustić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji.

O čemu će ovisiti ili dogovor ili novi izbori u Ličko-senjskoj županiji?

Ovih ćemo dana sjesti s Karlom Starčevićem, vidjet ćemo njegov način razmišljanja i na koji način misli da bi županija trebala ići prema boljitku. Usuglasit ćemo neke stvari i nadam se da ćemo se uskoro dogovoriti kako bi se Županijska skupština formirala što prije.

Hoće li biti samo razgovori o lokalnim temama ili i o politici na nacionalnoj razini?

O lokalnim temama. Imamo HSS koji na nacionalnoj razini nije s HDZ-om, ali mi dugi niz godina u županiji imamo dobru suradnju s njima.

Što ako dogovor ne uspije?

Rješenja uvijek ima, ali sam uvjeren da i Karlo Starčević i mi, a vidim i ostali akteri, imaju želju da se to što prije riješi i da se Lika napokon pokrene, jer definitivno je kaotična situacija.

Milinović najavljuje i druge mogućnosti, svojevrsni ultimatum, ili prihvaćanje proračuna ili će podnijeti ostavku na mjesto župana i time provocirati nove izbore.

Mislim da Milinović već dugi niz mjeseci manipulira javnošću. Mandat je mogao dati na raspolaganje kad je sve počelo. Sad je dobio 20 posto sa svojom nezavisnom listom, što znači da imamo župana s 20 posto podrške u županiji.

Što ako se dogode novi izbori?

Jednostavno, ako Milinović da ostavku i isprovocira izbore za župana, onda idu ponovno izbori i za Županijsku skupštinu. Spremni smo za nove izbore, ako bude potrebno, i čvrsto smo uvjereni kako bismo i na njima pobijedili. Vesele me rezultati ovih izbora, koji su dobar pokazatelj: pobijedili smo u Otočcu i Korenici, gdje inače HDZ nije na vlasti.

Biste li bili kandidat za župana?

Ne bih sad mogao odgovoriti. Uvjeren sam da ćemo uspjeti formirati Županijsku skupštinu - to je svima interes!

Je li moguća suradnja s Milinovićem?

Bili smo spremni i prije surađivati, ali je odbacivao suradnju kada god nije bilo onako kako je on to htio. Nismo htjeli na taj način funkcionirati - niti nećemo! - moj način je timski rad. On je 20 godina tako vladao u županiji i vidimo što se dogodilo.

U čemu je razlika između Vas i Milinovića?

On se izdigao iznad stranke i županije, tvrdeći da je on Lika. To nije dobro za Liku. Na koji način misli realizirati bilo kakve projekte kad praktički ni s kim nije u dobrim odnosima? A to svakome šteti.

Ostavljate li mogućnost da s dijelom ljudi s njegove liste formirate većinu?

Mislim da to neće biti potrebno jer ćemo postići dogovor s drugima. Slušajući Dabu i Starčevića, mislim da možemo naći zajednički jezik i bez vijećnika Darka Milinovića.

Koliko vam je interes baviti se Likom?

Milinovićeva sam zamjena u Saboru, interes mi je razvoj Ličko-senjske županije i s nacionalne razine želim napraviti puno toga za njenu dobrobit.

Može li se živjeti u Zagrebu, a voditi županiju?

Život vodim na relaciji Zagreb-Lika-Novalja.

Hoće li HDZ inzistirati na mjestu predsjednika Županijske skupštine?

Ne bih prejudicirao, za nekoliko dana ćemo znati sve. Siguran sam da ćemo naći rješenje. A što prije krenemo raditi, bit će bolje za sve!

Kad bi se dogodili novi izbori, bi li HDZ postigao bolji ili lošiji?

Ubuduće će u Ličko-senjskoj županiji HDZ imati isključivo još bolji rezultat nego na ovim izborima. U kojima smo ionako pobijedili aktualnog župana, kao i sve ostale političke opcije. Milinović je najveći gubitnik i sigurno da danas žali za stvarima koje je napravio u prošlosti. Ovo je bio njegov limit, a u budućnosti će ići prema dolje.