Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković pribivao je danas otvorenju 22. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO u Virovitici. U pratnji predsjednika Plenkovića bio je ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić.

Tijekom obilaska štandova izlagača, predsjednik Plenković odgovorio je na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Donosimo ključne poruke:

O POBJEDI NA LOKALNIM IZBORIMA

HDZ ima 34 posto potpore, a naš najbliži konkurent oko 22 posto. Imamo stabilnu Vladu, radimo kvalitetne stvari na gospodarskom boljitku, pravnoj sigurnosti i stabilnosti zemlje, društvenoj solidarnosti i osjetljivosti za najranjivije društvene skupine. HDZ ima niz kvalitetnih kandidata, definirali smo već 17 kandidata za župane. Imamo kandidate u gotovo u svim gradovima, uz iznimku dva ili tri. Kada za to dođe vrijeme, Središnji odbor HDZ-a će odobriti izbornu strategiju i sve kandidate. Očekujemo uvjerljivu pobjedu, osobito na županijskoj razini. Napravit ćemo velike iskorake u mnogobrojnim gradovima.

O ODNOSU S MOSTOM

Nema nikakve „drame“. Još smo se tijekom pregovora o sastavljanju Vlade i parlamentarne većine dogovorili da u prvom krugu lokalnih izbora svatko igra svoju političku utakmicu, bez ikakvih obveza i ograda. No to ne utječe na suradnju na razini Vlade i parlamentarne većine. To sve doživljavam sportski. A kad već pitate za Dubrovačko-neretvansku županiju, župan će ostati isti kao i do sada - Nikola Dobroslavić.

O IMENOVANJU VELEPOSLANIKA

Ništa ne kasni. Kao što se sjećate, prošla Vlada nije nikog promijenila. Mi smo riješili ključno i po meni najvažnije pitanje - dugo upražnjeno mjesto veleposlanika u Moskvi. Tu smo se usuglasili. Za ostalo tražimo najbolja rješenja kako bi ljudi s bogatim iskustvom u diplomatskoj karijeri, koji su zreli i spremni za unaprjeđenje odnosa s pojedinim zemljama, došli na odgovarajuća mjesta. Bio sam u diplomaciji i znam koliko je teško ljudima s obiteljima prekidati mandate prije kraja školske godine. Treba uvažavati i taj element. Smatram da diplomatska mreža u ovom trenutku, temeljem naputaka koje dobiva od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, radi svoj posao najbolje što može i u cilju zaštite hrvatskih interesa.

O NOVOM RAVNATELJU HRT-a

Novi ravnatelj Hrvatske radiotelevizije g. Bačić dobio je povjerenje u Hrvatskom saboru. Koliko mi se čini, nitko nije bio protiv njega. Očekujem od njega da od Hrvatske radiotelevizije napravi još kvalitetniji javni servis.

ZEMLJA PARTNER - ČEŠKA

Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO održava se u Virovitici  od 1996. i jedan je od najvećih regionalnih međunarodnih sajmova u Hrvatskoj, koji svake godine okuplja sve veći broj izlagača i posjetitelja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Češka.

Organizatori sajma su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Virovitica, Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, dok je tehnički realizator VIROEXPO d.o.o. Virovitica. Ove godine, pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.