Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a dr. sc. Andrija Mikulić potvrdio je da će ovog četvrtka na sjednici Skupštine, prvoj nakon ljetne stanke, biti i točke o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske te o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda.

- Očekujem mirnu, dostojanstvenu sjednicu, na razini kakva i treba biti u Gradskoj skupštini, u svojevrsnome drugom parlamentu Republike Hrvatske. Ako zastupnici donesu odluku o preimenovanju Trga, Grad Zagreb će financirati promjenu osobnih dokumenata građanima s tog područja. Naši će zastupnici u svakom slučaju glasovati za preimenovanje jer je to, uostalom, stara inicijativa Gradskog odbora HDZ-a - najavio je Mikulić.

Pravo na mirne prosvjede

Upitan da komentira prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor” koji se zbog preimenovanja Trga maršala Tita organizira večeras, naglasio je da je ustavno pravo svakog da mirno prosvjeduje i javno iskazuje svoje mišljenje:

- Ne vidim ništa loše u tome. S druge strane, Gradska skupština je ta koja donosi odluku o preimenovanju ulica, trgova i naselja. Ako dovoljan broj zastupnika digne ruku za tu odluku, onda će ona proći. Ako ne digne, neće. Jedino mi je žao što su ovakve teme nekima primarne, a ne bave se temama koje su važne za poboljšanje kvalitete života Zagrepčanki i Zagrepčana.

Bolji tretman obrazovanja, kulture i sporta

Klub HDZ-a, najavio je također Mikulić, podupire razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade te Gradski ured za obrazovanje:

- Mislim da nije dobro imati na istom mjestu kulturu, obrazovanje i sport. Bez obzira što se broj ureda povećava, ako ćemo tom podjelom dobiti transparentniji i efikasniji sustav, ako će zaista te važne djelatnosti dobiti pozornost kakvu zaslužuju, onda je razdvajanje dobra stvar.

U partnerstvu s Vladom

Mikulić ističe i da želi vratiti dignitet Skupštini, čiji će se rad i modernizirati. Tako se za uvođenje elektroničkog glasovanja namjerava izdvojiti 1,5 milijuna kuna. S direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba Martinom Bienenfeld razgovara se pak o mogućnosti da se turistima otvore vrata Skupštine.

Očekujem i da Skupština napravi iskorak oko gospodarsko-socijalnih i ostalih tema koje ponajviše zanimaju naše sugrađane, poput Imunološkog zavoda, rješenja prometa, otpada, Sveučilišne bolnice, a sve u partnerstvu i iskrenoj suradnji s Vladom RH - zaključio je predsjednik Gradske skupštine i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a dr. sc. Andrija Mikulić.