Razumijem da se čelnici IDS-a trude prijeći prag na EU izborima, no njihov je politikantski pristup deplasiran. Prigovarati ovoj Vladi, koja je podržala sve velike projekte i investicije za Istarsku županiju te iznalazila rješenja za plaće radnicima brodogradilišta, uistinu je neargumentirano i neukusno! - uzvratio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković na novi pokušaj vodstva IDS-a da PR-ovskom proizvodnjom tenzija između Istre i Zagreba prikrije vlastitu krivnju za stanje u Uljanik grupaciji.

- Idućeg tjedna, upravo na moju inicijativu kako bismo pomogli Uljaniku i 3. maju, stiže izaslanstvo China Shipbuilding Corporationa, najvećega kineskog brodogradilišta. A što je to napravio IDS, koji je u Istri kontinuirano na vlasti 3 desetljeća?!? Nisam primijetio da su Kineze u Pulu doveli ni Valter Flego ni Boris Miletić. Oni nemaju što prigovoriti, osobito ne ovoj Vladi! - dodao je Plenković.

https://vlada.gov.hr/vijesti/vrijednost-potpisanih-ugovora-i-usvojenih-projekata-za-istru-preko-1-5-milijardi-kuna-24392/24392

Za Istarski ipsilon 1.2 mlrd. kuna

A koliko je vodstvo IDS-a maliciozno i neobjektivno, potvrđuje i činjenica da je Plenković jučer obišao gradilište dionice Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka - za što je ova ista Vlada na sjednici u Puli odlučila izdvojiti 1.2 mlrd. kuna!

Istaknuo je tom prigodom da radovi na gradnji punog profila Istarskog ipsilona napreduju vrlo dobro, čak i brže od predviđenih, rokova napomenuvši da se veseli što je angažirano puno hrvatskih podizvođača:

- Za nas je bitno to da se za dvije i pol godine, od danas, može očekivati konačni završetak punog profila. Riječ je o projektu ukupne vrijednost 160 milijuna eura, čime potvrđujemo koliko nam je važno integrirati Istru u cestovno-prometnom smislu s ostalim dijelom Hrvatske.

https://vlada.gov.hr/vijesti/radovi-na-gradnji-punog-profila-istarskog-ipsilona-napreduju-dobro-i-veseli-sto-je-angazirano-puno-hrvatskih-podizvodjaca/25831

OBNOVLJENA ACI MARINA U ROVINJU

Predsjednik Plenković tijekom boravka u Istri sudjelovao je i na otvaranja obnovljene ACI marine u Rovinju, u koju je uloženo više od 150 milijuna kuna, a kategorizirana je s visokih pet sidara te ima skoro 200 novih vezova:

- Marina će zasigurno dati još jedan impuls razvoju Istre, koja je predvodnica hrvatskog turizma. Danas smo se upoznali i s napretkom radova na Ipsilonu, što govori u prilog tome koliko nam je Istra važna. Od svih županija, u našem mandatu upravo je u Istri lokalnim jedinicama država prepustila najviše svoje imovine. To su poruke kontinuiteta i iskrene želje da se u partnerstvu sa svim županijama, gradovima i općinama nastavi dijalog i suradnja.

Tu ćemo politiku nastaviti, bez obzira kako se u pojedinim izbornim kampanjama pojedini akteri budu nekorektno ponašali! - zaključio je predsjednik Plenković.

https://vlada.gov.hr/vijesti/aci-marina-u-rovinju-daje-jos-jedan-impuls-jacanju-turizma-u-istri-i-novu-razinu-nautickog-turizma-u-hrvatskoj/25832