Postojeća podjela na dvije statističke regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 i izazvala je puno rasprava o tome koliko je loša. Stoga smo angažirali Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo na temelju stečenoga iskustava iz proteklih 5-6 godina zajednički razmotrili novu podjelu - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na sastanku s predstavnicima Hrvatske zajednice županija te udruga gradova i općina na temu prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2):

- Vladi je važno što vi mislite o tome i imate li neke sugestije, za koje smo otvoreni. Predstavit ćemo vam devet varijanti nove podjele, od kojih predlažemo dvije, ali to svakako zahtijeva još promišljanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pravednijom-podjelom-nuts-2-regija-omogucit-cemo-brzi-razvoj-onih-krajeva-hrvatske

Duplo veći stupanj potpora najnerazvijenijim područjima!

Nakon što je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac okupljenim županima i (grado)načelnicima predstavila prijedlog nove podjele prostornih jedinica, na konferenciji za medije istaknula je da se ovim rješenjem ispravlja nepravda učinjena 2012. godine, kada je usvojena aktualna NUTS2 podjela Hrvatske:

- Prema važećoj podjeli, kontinentalnoj regiji pripadaju 14 županija i Grad Zagreb, a jadranskoj regiji 7 obalno-otočnih županija, što nije dobar primjer vođenja regionalne razvojne politike. Jer su slavonske županije, koje su na oko 40 posto razvijenosti EU-a, „zahvaljujući“ društvu daleko razvijenijeg Zagreba dopale u regiju od 64 posto. A što je veća razvijenost NUTS2 regije, poduzetnici na njenom prostoru u manjem postotku mogu povlačiti europske potpore.

Drugim riječima, najnerazvijenija područja novom će podjelom dobiti najveći stupanj potpora! Panonske županije čak i dvostruko veći!

Slavonija se „odvaja“ od razvijenijeg Zagreba

Od devet mogućih varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji, Vlada predlaže dvije - varijante 1 i 6. Prema varijanti 1, Zagreb se izdvaja - otkrila je Žalac - u zasebnu regiju jer ima više od potrebnih 800.000 stanovnika i jedini u RH ima više od 100 posto razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a:

- Pet slavonskih županija te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka, zasigurno zaslužuju posebnu NUTS2 regiju. Pet županija na sjeveru Hrvatske, tj. Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka, činile bi također jednu novu cjelinu, a jadranska Hrvatska ostala bi statistička regija. U varijanti 6 jedina je razlika to što bi Bjelovarsko-bilogorska županija pripala sjeveru Hrvatske.

Žalac je najavila i donošenje karte regionalnih potpora, koja će pokazati koliko su manje razvijene županije izgubile potpora zbog nepravedne podjele statističkih regija koju je 2012. donijela SDP-ova Vlada.

PAUK: Silni gubitak europskih potpora zbog loše odluke SDP-ove Vlade

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk također je podjelu iz 2012. ocijenio lošom, rekavši da je usvojena bez javne rasprave i konzultacija:

- Za nju smo saznali iz Narodnih novina. Ta je podjela rezultirala gubitkom silne količine europskih potpora u većini kontinentalnih županija, a time i iseljavanjem. Ovi novi prijedlozi kvalitetni su pak i pravedni. Iskreni partnerski odnos koji je ova Vlada uspostavila s nama pravi je put kojim možemo ići naprijed ka ravnomjernom regionalnom razvoju.