Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Splita Petar Škorić obratio se javnosti priopćenjem u povodu svih prijepora vezanih za spomenik IX. bojni HOS-a. 

Naša stranka neće se dati uvući u rasprave koje vraćaju u prošlost i dovode do podjela - nas zanimaju rješenja za katastrofalno gospodarsko-socijalno stanje u državi i Splitu. A na tome je SDP-ova vlast potpuno zakazala - ističe Škorić. Priopćenje prenosimo uz neznatna skraćivanja, a međunaslovi su urednički:

Jednoglasna odluka

Gradsko vijeće Grada Splita jednoglasna je usvojilo Odluku o izgradnji spomenika IX. bojni HOS-a - čijih je 46 pripadnika poginulo u Domovinskom ratu - i u njoj su navedeni svi elementi koji se nalaze na samom spomeniku. Stoga smatramo neprimjerenim dalje raspravljati o toj temi.

Tko je, što i kako dogovarao o samoj izgradnji spomenika - ne znamo, jer HDZ u tome nije sudjelovao, nego Grad Split kao investitor i naručitelj radova. Najvažnije jest to što je spomenikom dostojno obilježena uloga postrojbe i njenih 46 poginulih pripadnika.

ZA hrvatsko zajedništvo

HDZ kao domoljubna narodnjačka stranka, koja je predvodila hrvatski narod na putu osamostaljenja i slobode, neće dopustiti ideologiziranje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Naše ciljeve je zacrtao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman - mi nećemo podjele, želimo zajedništvo hrvatskog naroda!

G. Luka Podrug (HČSP) i g. Tonći Blažević (HSLS), kao naši koalicijski partneri, o različitim temama imaju svoje stavove. Naša koalicija nipošto ne znači da svi o svemu isto mislimo jer bismo onda svi trebali biti u istoj stranci.

Baldasaru, imate li rješenja?

Sve ovo sliči na skretanje pozornosti s najvažnijih tema o stanju u kojem se danas nalazi hrvatsko društvo. Pitanje tko je bio na kojoj strani '41. ili '45. neće riješiti naše stvarne probleme. Zato, nećemo se dati uvući u rasprave koje nas vraćaju u prošlost i dovode do podjela jer nas prvenstveno zanimaju hrvatsko zajedništvo i bolja budućnost.

Nas danas više zanimaju rješenja za katastrofalnu gospodarsku, političku i sigurnosnu situaciju u našoj državi te traženje puta kako bi se riješila nezaposlenost i poboljšala socijalna slika u našem gradu - na čemu je SDP-ova vlast potpuno zakazala.

Intervencija pod krinkom mraka

Na žalost, umjesto rješavanja nagomilanih problema, ova se vlast ponaša upravo obrnuto. To potvrđuje i slučaj zloupotrebe policije u nezakonitoj noćnoj akciji „štemanja spomenika hrvatskim braniteljima“.  

To se može okarakterizirati i kao udar policije na sustav, jer ova akcija dovodi u pitanje legalitet gradskih vlasti u čijoj je nadležnosti sami spomenik, ali i kao udar na hrvatske branitelje i samu policiju koju se, s kapuljačama na glavi, u gluho doba noći, prisiljava na sramotnu intervenciju na spomeniku svojim poginulim suborcima.