I ovaj spomenik izraz je trajne zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku, velikanu, državniku koji ga je nesebično zadužio. Spomenici prvome hrvatskom predsjedniku diljem Lijepe Naše ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo i odveo, slobode za koju se dr. Tuđman pripremao i za koju je živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković na svečanosti otkrivanja spomenika utemeljitelju suvremene hrvatske države na novouređenom Trgu dr. Franje Tuđmana u Rugvici (Zagrebačka županija), jednoj od najuspješnijih općina u cijeloj RH.

- U povijesnim trenucima - nastavio je Jandroković - dr. Tuđman bio je na čelu hrvatskog naroda i ostvario njegov stoljetni san: slobodnu, neovisnu, suverenu i demokratsku nacionalnu državu. Taj je san teško izboren jer su za Hrvatsku mnoge žrtve, nažalost, morale biti položene. Vječna hvala hrvatskim braniteljima i svima koji su svoje živote utkali u našu slobodu!

Tuđmanova baština - naša vodilja

Dodao je da je dr. Tuđman svoju državotvornu viziju ostvario snagom vjere, samosviješću, odlučnošću, odgovornošću i dosljednošću:

- Njegova politička baština ostavljena nam je u nasljeđe, da nam bude vodilja u djelovanju i daljnjoj izgradnji i razvoju Domovine i hrvatskog društva u cjelini. Citirao bih znamenitu misao dr. Franje Tuđmana: „Imamo zašto biti povijesni i čuvajmo to što smo stvorili. Znajmo da je naša sudbina samo u našim rukama!“. A upravo je vodstvo Rugvice te Tuđmanove riječi primijenilo u djelo, realizirajući na dobrobit svojih sugrađana niz razvojno-socijalnih projekata, infrastrukturnih, energetskih, demografskih, poduzetničkih, okolišnih, digitalnih...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/formula-uspjeha-dolazak-investitora-mora-biti-i-ulaganje-u-zivotni-standard-mjestana

Spomenik je rad akademskog kipara Ante Jurkića, a obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvice i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU - iz kojeg je putem natječaja osigurano nepovratnih 850.000 kuna.

I poslovna zona u Rugvici

Resorna ministrica i članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac, izaslanica predsjednika Andreja Plenkovića, istaknula je u svom obraćanju da je Rugvica zbog svog prometnog položaja, blizine Zagreba i načelnika Mate Čička - čovjeka koji zna što hoće i koji zna oživotvoriti svoju viziju - jedna od najrazvijenijih općina u čitavoj zemlji:

 - Upravo sam danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, potpisala odluku da Općina Rugvica, nakon provedenog natječaja, dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega je devet milijuna nepovratnih sredstava iz EU fondova!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/rugvica-ucenicima-besplatni-udzbenici-brzi-internet-do-svake-kuce

Općina po mjeri stanovnika

Načelnik Mato Čičak, koji je i tajnik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije, izrazio je zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i otkrivanjem spomenika najvećem državniku u našoj slavnoj i vihornoj nacionalnoj povijesti, istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njenih stanovnika:

- Mi smo općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/pobjeda-hdz-u-rugvici-nakon-17-godina-mato-cicak-novi-nacelnik

Svečanosti su nazočili i naši saborski zastupnici prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, sin prvoga hrvatskog predsjednika, Dražen Barišić, velikogorički gradonačelnik i predsjednik zagrebačkoga županijskog HDZ-a, Davor Ivo Stier te Božo Ljubić.

MIROSLAV TUĐMAN: Poruka domoljublja i zajedništva

Akademski kipar Ante Jurkić već je izradio niz spomenika dr. Franje Tuđman, koji su jako dobro prihvaćeni. Vrlo sam zadovoljan izgledom i ovog spomenika u Rugvici, koji je i poruka budućim generacijama da se na domoljublju i zajedništvu može izboriti samostalna država Hrvatska. I na tome moramo biti zahvalni. Strategija i promišljanje prvoga hrvatskog predsjednika i povjesničara Tuđmana još uvijek je okvir za buduće djelovanje i razvoj Hrvatske.