Čelnik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić na presici je u povodu Vladine odluke o outsourcingu iznio niz dobronamjernih upozorenja o štetnosti ovakvog „plana“ po hrvatske radnike. Ili će ostati bez posla, ili raditi za puno manju plaću! Stoga je pozvao na potpisivanje zahtjeva za referendum protiv ovakvog outsourcinga.

Osječko-baranjska županija. Spasimo hrvatskog radnika, zaustavimo outsourcing - glavna je to poruka s presice u Osijeku koju su održali čelnik županijskog HDZ-a Ivan Anušić i tajnik Ivan Radić. Tema uistinu aktualna! Anušić je poručio da ako se realizira Vladin plan o uvođenu outourcinga u javne tvrtke, moguć je „crni scenarij“, prema kojemu bi 15.000 radnika ostalo bez posla!

Antiradnički SDP

- Outsourcing je pojam koji označava izdvajanje određenih sporednih poslova iz tvrtki ili javnih ustanova koji se potom ustupaju vanjskim poduzećima. Ovakvom odlukom Vlade izravno je ugroženo 26.500 radnika! HDZ Osječko-baranjske županije oštro se protivi ovakvom modelu poslovanja, jer će većina ugroženih zaposlenika ili ostati bez posla, ili će raditi za puno manje novca. Uz značajno smanjenje radnih prava!

Stoga je pozvao sve članove, simpatizere, ali i hrvatsku javnost da svojim potpisom na zahtjev o referendumu podrže radnike čija su radna mjesta izravno ugrožena ovakvom antisocijalnom politikom Milanovićeve vlade.

Unosni poslovi „drugovima“

A kako outsourcing izgleda u stvarnosti, jezgrovito je pojasnio Anušić:

- Siromaštvo je sve prisutnije u našem društvu i ovakav potez bi ga vrlo vjerojatno dodatno potaknuo! Mnogi su već uskraćeni nakon odluke da se javni radovi dodijele samo određenim društvenim skupinama, stoga je besmisleno lamentirati o ovakvom potezu koji bi ponovno na određeni dio ljudi djelovalo diskriminacijski.

I Slavonija za HDZ

Osim radnih mjesta, postavlja se i pitanje kvalitete rada nakon outsourcinga, jer su po sadašnjem modelu takvi poslovi organizirani kroz čitavo radno vrijeme, a nakon mjere outsourcinga, pomoćne poslove obavljati će vanjski servisi. Koji neće biti stalno dostupni! I tu onda onda dolazi do upitnosti higijene - ponajviše u obrazovnim i zdravstvenim institucijama, dodao je Anušić.

A da su svi napori županijskog HDZ-a u zaštiti radničkih prava i dobrobiti građana prepoznati, pokazali su rezultati euroizbora na kojima je naša stranka u ovoj županiji dobila čak 11.241 glasova više nego na prošlim.  

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hametice-porazili-i-sdp-i-savez

- I dalje se nastavljamo boriti za boljitak svih naših sugrađana! - zaključio je Anušić.