Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je danas u Rijeci 5. sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Uoči početka sastanka, Plenković je istaknuo da je suradnja Vlade sa županijama postala sustavna, otvorena i partnerska te da se ostvaruje sinergija.

- Odnos između članova Vlade i župana je postao prijateljski, svi razumijemo međusobne prioritete -  kako da pojedini resor podrži regionalni razvoj Hrvatske, kako smanjiti nejednakosti, kako stvoriti povoljan zakonski okvir, odgovarajuća financijska sredstva kroz proračun… Promjenama odredbi Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave lokalnoj je razini u prvih 11 mjeseci pušteno oko 2 milijarde kuna.

Prisutnost diljem Hrvatske

Podsjetio je kako se, uz ovaj sastanak, izvan Zagreba održavaju i sjednice Vlade te sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Prisutnost Vlade diljem Hrvatske je vrlo konkretna, projektna i uvijek korisna za one dijelove gdje dolazimo. Ona je kontinuirana. Možemo reći da smo razvili metodologiju, koja mi se čini povoljna za županije, gradove, općine i sve krajeve Hrvatske. Drago mi je što je Vlada danas u Rijeci, koja će biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine. To će doprinijeti međunarodnoj, kulturnoj i turističkoj promociji zemlje, županije i Rijeke te će koincidirati s prvim predsjedanjem Hrvatske u Vijeću EU.

Brojni projekti

Također, spomenuo je brojne riječke projekte - bolnicu, ključnu pristupnu cestu D 403, projekte aglomeracije, vodno-komunalnog gospodarstva, turizma i kulture. 

- Rijeka se sjajno razvija i Vlada podržava sve projekte, bilo da su novi ili u kontinuitetu, bilo da su u gradu ili županiji, i upravo takvom politikom partnerstva koje razvijamo nastavit ćemo i u budućnosti.

Govoreći o zadnjem tjednu rada Hrvatskog sabora, istaknuo je niz prihvaćenih ključnih odluka. 

- Prije svega rebalans proračuna za 2018., gdje smo ostali u okvirima limita, usvajanje državnog proračuna na vrijeme, donošenje treće faze porezne reforme. Vidjeli ste prve učinke te reforme gdje su se mnogi trgovački lanci u prosincu odučili primijeniti zakon, koji stupa na snagu 1. siječnja, što će  konkretno rasteretiti troškove brojnih obitelji i kućanstva.

Govoreći o smanjenju stope PDV-a s 25 na 13  posto na svježe meso voće, povrće i ostale proizvode ocijenio je da je to izrazito dobro pogođena mjera.

Kvalitetan rad Vlade

Također je spomenuo povećanje neoporezivog dijela primitaka s 2500 na 7500 kuna, odluku o podizanju minimalne plaće na 3000 kuna neto, povećanje mirovina,  povećanje prosječne plaće u Hrvatskoj.

- Iza nas je razdoblje kontinuiranoga smanjenja javnog duga, oko 74 posto do kraja ove godine. Prvi suficit smo ostvarili lani, unatoč dijelu protestiranih jamstava, trudimo se da i ova godina bude blizu suficita, a još ćemo pričekati koji tjedan. Mislim da odgovornom fiskalnom politikom možemo računati i na takav rezultat. Pozitivni su izgledi kreditnog rejtinga, apsorpcija europskih sredstava ide puno brže, tako da, ukupno gledano, možemo izraziti zadovoljstvo.

Najavljujući teme sastanka, izdvojio je predstavljanje zakonskih promjena u sustavu državne uprave.

- Šaljemo snažnu poruku glede nadležnosti, funkcionalnosti i jačanja hrvatskih županija, o čemu se govori dugi niz godina.

RIJEKA: Redoviti sastanak u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja

Uoči sastanka sa županima, predsjednik Plenković sastao se i s gradonačelnikom Grada Rijeke Vojkom Obersnelom. Nakon toga, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su ugovor u vezi projekta Europska prijestolnica kulture - Rijeka 2020.

Prvi sastanak u ovome formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Osim u Zagrebu, dosad su sastanci u ovome formatu održani u Požegi, Šibeniku i Varaždinu.

Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave

Na sastanku u Rijeci razgovaralo se o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.

Nakon sastanka potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt Optimizacije sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, a potpisali su ga ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.