Napravit ćemo sve sukladno odluci Ustavnog suda. Prvi koraci su u tom smjeru napravljeni. Konzultacije su u tijeku i ne dvojim da će sve u zadanom roku biti realizirano! - istaknuo je, među inim, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare osvrnuvši se na odluku Ustavnog suda o primjeni dvojezičnosti u Vukovaru. Inače, Penava je predstavnike medija pozvao u povodu godišnjice njegova mandata na čelu Grada Heroja.

Milanović zakuhao

U Saboru se danas, naime, raspravljalo o prijedlogu Milanovićeve vlade o izmjenama dvaju zakona - o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te onog o lokalnoj samoupravi. Vlada tim izmjenama namjerava na silu raspustiti vukovarsko Gradsko vijeće.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vlada-na-silu-zeli-raspustiti-l...

Penava je komentirao:

- Moguće da Gradsko vijeće bude raspušteno - ukoliko gradske vlasti odbiju uskladiti Statut sa zakonskim pravima nacionalnih manjina. Zagreb - koji je cijelu priču i zakuhao - neka radi kako misli da treba. Uvjeren sam da ćemo sve napraviti sukladno odluci Ustavnog suda. Ustrojen je Savjet - koji će izraditi prijedlog Statuta. Konzultiramo se sa svima. 

Vizija boljeg Vukovara

Penava je potom pažnju posvetio osvrtu na rezultate svoga gradonačelničkog mandata. Istaknuo je da se u zadnjih godinu stanje gospodarstva u Vukovaru poboljšalo - otvaraju se nova radna mjesta i uspostavljena je bolja komunikacija s građanima.

- Prije godinu dobili smo čast da vodimo Vukovar. Koliko god je situacija u državi teška, u Vukovaru je još teža. Ostvarili smo neposrednu komunikaciju s građanima. Kroz Ured gradonačelnika i njegovih zamjenika u godinu dana prošlo je oko 250 građana.

Godina uspjeha

Posebno je pak istaknuo uspjehe - nabavu udžbenika za sve osnovce, otvaranje pučke kuhinje i dobre rezultate u energetskoj učinkovitosti u čemu je Vukovar među najboljima.

 - Kada smo došli na vlast obećali smo otvaranje 500 novih  radnih mjesta. I statistički podaci govore tome u prilog tako da - u odnosu na svibanj prošle godine - u istom razdoblju ove godine imamo 18,8 posto manje nezaposlenih. Prema podacima FINA-e, Vukovar je u 2014. zabilježio najveću stopu rasta ukupnih prihoda kod poduzetnika - čak 70,3 posto. Gospodarstvo nam je tema broj jedan!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-covjek-koji-ispunjava-obecanja-pe...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/penava-ispunio-obecanja-ucenicima-udzbe...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/penava-osigurao-besplatne-udzbenike-i-b...