Andrej Plenković ni nakon prošlotjednoga Izbornog kongresa EPP-a u Dublinu te vrlo dinamične ovotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu nema vremena za predah. Već je u petak, 14. ožujka, posjetio Koprivničko-križevačku županiju. Krenimo redom.

Odradio Vladin posao

Odmah ujutro, HDZ-ov europarlamentarac održao je predavanje pred više od stotinu studenata Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima na temu ''Nova obzorja za mlade nakon članstva Hrvatske u EU''. 

Samo kroz program Jamstvo za mlade Europska komisija je osigurala 6 milijardi eura da mladi nakon završenog obrazovanja ne ostanu isključeni s tržišta rada - otkrio je Plenković, koji poput svih HDZ-ovih eurozastupnika, za razliku od onih SDP-ovih, neumorno obilazi teren te upućuje mlade, i ne samo mlade, u široki spektar mogućnosti koje ih čekaju u EU. Time de facto radi posao za koji porezni obveznici plaćaju aktualnu vladu, no ona ne ulaže - samo(za)dovoljna kakva jest - ni najmanje napore da mladima predstavi financijske instrumente Unije koji su im na raspolaganju. Ni najmanje, unatoč sve poraznijim brojkama nezaposlenosti i egzodusu iz naše zemlje.

Plenković se nakon predavanja susreo sa županom Darkom Korenom (HSS) te dožupanom i predsjednikom koprivničko-križevačkog HDZ-a Darkom Sobotom. Teme: gospodarsko-socijalna situacija u zemlji i županiji te konkretni razvojno-investicijski projekti kojima bi se pomoglo ovom kraju.

Neshvatljivi gradonačelnikovi potezi

Poslije podne, Plenković je stigao u Đurđevac, gdje se 23. ožujka održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika. HDZ-ov kandidat Vlado Rep, inače diplomirani veterinar (i član Gospodarstvenog odbora Hrvatske veterinarske komore), pravo je rješenje za sve nesretnije Đurđevčane kojima je dosta politikantskih igara u režiji dosadašnjeg gradonačelnika - ispra(z)nog populista Željka Lackovića. Rep i Plenković zajedno su se obratili stranačkim članovima na skupu u Hotelu ''Picok'', dali izjave medijima, a potom i gostovali na Podravskom radiju.

- Svima je u Đurđevcu jasno da je gradonačelnik predlaganjem nerealnog i neprihvatljivog proračuna od 45 milijuna kuna, što bi značilo povećanje od gotovo 20 milijuna u odnosu na lani, namjerno izazvao prijevremene izbore u Đurđevcu jer misli da će steći apsolutnu većinu u gradskome vijeću kako bi bez ikakvog korektiva vodio grad - istaknuo je Rep, koji je ujedno i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.

Paradoksalni populist Lacković

I dok zbog vlastite fotelje ne mari za troškove koje je nabio vlastitom gradu, Lacković istodobno - posve neshvatljivo! - u ovoj teškoj situaciji odbija 144.000 eura koje je Đurđevac bespovratno dobio na natječaju ''Integracije skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav''. Odbija novac za Dječji vrtić „Maslačak“, novac kojim bi se zaposlilo petero ljudi!!

- Zato smo i pozvali europarlamentarca Plenkovića kako bi Đurđevčani iz prve ruke čuli koje su se mogućnosti otvorile našem gradu i cijeloj županiji ulaskom Hrvatske u EU, a ne da slušaju pusta obećanja gradonačelnika o sredstvima iz EU fondova premda ih sam olako odbacuje! - dodao je Rep.

A na tu je temu i Plenković uistinu imao što reći:

- Činjenicu da se EU sredstva redovito lakše dodjeljuju projektima jedinica lokalne samouprave koji uključuju ugrožene socijalne skupine treba iskoristiti za porast zapošljavanja i razvoj. To više je neracionalno ponašanje gradonačelnika koji ta sredstva odbacuje, a istodobno potencira nove izbore, što znači novi trošak za Đurđevac koji, kao ni ostatak Hrvatske, ne stoji najbolje u gospodarskom i socijalnom smislu. 

Nastavak pobjedničkog niza

Stoga bi, na kraju svakoga svog istupa u KKŽ-u, naš eurozastupnik nedvosmisleno zaključio: 

- Vjerujem da će se pobjednički niz HDZ-a s europskih i lokalnih izbora nastaviti i u Đurđevcu, a Vlado Rep pravi je kandidat koji ima znanja, kapaciteta i energije suočiti se s problemima svoga grada!

Plenković se nakon Đurđevca uputio u Čavle u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je s kolegicom Ivanom Maletić podržao HDZ-ova kandidata za općinskog načelnika Pericu Prpića. I ondje su 23. ožujka prijevremeni izbori. Zbilja, nema se vremena za predah!