Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca u povodu Dana Grada i blagdana njegova zaštitnika Sv. Ilije.

Nove investicije kako bi mladi ostali u Slavoniji!

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da u ovoj prigodi Gradu Vinkovcima, Vukovarsko-srijemskoj županiji i cijeloj Slavoniji želi poslati poruku zajedništva i partnerstva.

- Slavonske županije zaslužuju ispruženu ruku potpore, podrške, suradnje i investiranja kako bi Slavonija bila jedan od generatora razvoja zemlje, kako bi naši mladi ljudi ostali ovdje, na svojoj zemlji i u svom domu zasnivali obitelji. Mandat ove Vlade mora biti obilježen jednim posebnim projektom -  Projekt Slavonija!

Istaknuo je da Vlada poduzima brojne mjere i projekte koji se odnose na Slavoniju, o kojima će biti riječi i na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a koji će biti ostvareni zajednički radom Vlade i lokalne i regionalne samouprave.

 - Očekujem da kroz suradnju Vlade, Sabora i lokalne i područne samouprave možemo ostvariti tu nužnu sinergiju za razvoj Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i cijele Slavonije.

Vlada brojnim projektima stoji čvrsto iza Slavonije!

Predsjednik Plenković je podsjetio da su u tijeku važni prometni projekti, poput vinkovačke obilaznice, a nedavno je potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge Vinkovci–Vukovar. Dodao je da je u provedbi i projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“, a jučer je odlukom Vlade Gradu Vinkovcima darovana nekretnina za smještaj Arhivskog sabirnog centra i Glazbene škole Josipa Runjanina.

- Niz drugih projekata koji idu kroz program Konkurentnost i kohezija, s velikim sredstvima koja su uložena, pokazuju da je Vlada tu, iza Slavonije, iza Vinkovaca, iza Vukovara, iza svih drugih gradova i općina, iza županija.

Investirali smo 4,5 milijardi kuna u programe zapošljavanja!

Plenković je naglasio kako će refleks pravodobnog, zajedničkog reagiranja i financiranja projekata kroz ovo četverogodišnje razdoblje generirati razvoj Slavonije.

- Generirat će i onu ključnu poruku, a to je povjerenje. Povjerenje u to da zajedničkim naporom možemo poboljšati Hrvatsku, možemo ne samo dati nadu našim ljudima, nego konkretno, na mikrorazini, učiniti život kvalitetnijim.

Naveo je da je Vlada samo do sada investirala 4,5 milijardi kuna u različite programe zapošljavanja.

- To je više nego ona prethodna Vlada 2011.–2015. u cijelom mandatu. I to se osjeti. Osjete se projekti Od mjere do karijere, Zaželi i Zaposli se. Sve su to mehanizmi kojima ljudima koji su dugo izvan tržišta rada, ili su u starijoj dobi, osobama s invaliditetom ili nezaposlenim ženama i mladima, nalazimo putove da sami zarađuju za svoju egzistenciju i na taj način pridonose sebi, svojoj obitelji i zajednici u kojoj žive.

Hrvatska može i više i bolje!

Predsjednik Plenković naveo je da Hrvatskoj svi makroekonomski pokazatelji u ovom trenutku idu u prilog, iznijevši novi podatak da smo treća zemlja u Europskoj uniji po brzini smanjenja javnoga duga.

- Proračunski suficit prošle godine, najbrže smanjenje javnoga duga – već smo negdje oko 76% udjela u BDP-u, smanjenje nezaposlenosti. Ovo će biti najbolja turistička sezona ikada, bolja od one lanjske kad smo imali više od 100 milijuna noćenja, 18 milijuna gostiju, 11 milijardi prihoda od turizma. Sad će to sve biti još bolje.

Kazao je kako treba iskoristiti ovaj trenutak - jer Hrvatska uvijek može više i bolje.

- Imamo vremena, osigurali smo političku stabilnost koja je bila preduvjet svega, gospodarski rast i razvoj su tu, gradimo naše institucije, jačajmo samopouzdanje u naš pravni sustav, u našu upravu. Cijenimo sve ono što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku, osobito ovdje, jer ta je žrtva vrijedila hrvatske slobode. Bila je velika, a sve nas, koji zahvaljujući njima obnašamo dužnosti u slobodnoj, demokratskoj, neovisnoj Hrvatskoj, obvezuje da se svaki dan trudimo i radimo za bolji život Hrvatske u svim njezinim krajevima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je na gostoprimstvu, čestitavši Dan Grada Vinkovaca, blagdan sv. Ilije, kao i svima koji će danas dobiti nagrade i priznanja za sve što su učinili u svom angažmanu na opće dobro svojih sugrađana.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.