Kad se analiziraju uspjesi stranaka pojedinačno na jučerašnjim izborima za mjesnu samoupravu u Gradu Rijeci, onda se vidi da je HDZ, premda je nastupio samostalno, osvojio najviše vijećničkih mandata - 53, dok je SDP osvojio 45 mjesta, od čega čak 44 kroz koaliciju.

HDZ - najjača stranka

Da je HDZ pojedinačno najjača stranka u Rijeci, priznaju to i lokalni mediji, koji uglavnom inkliniraju lijevome političkom spektru i SDP-ovu gradonačelniku Vojku Obersnelu.

- HDZ je potvrdio da je ključna politička opcija ne samo u Hrvatskoj, nego i u Gradu Rijeci! Nastupili smo samostalno i nedvojbeno - pobijedili! Riječanke i Riječani istodobno su jasno poručili da nisu zadovoljni SDP-ovom gradskom vlašću - istaknuo je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a dr. Lucian Vukelić.

U protekle četiri godine - dodao je Vukelić - HDZ je pokazao i dokazao da se mjesnim odborima, u kojima smo i na prošlim izborima osvojili najviše mandata, može upravljati na bolji način kako bi se životi stanovnika tih gradskih područja učinili ljepšim i kvalitetnijim.

Rijeka se umorila od Obersnela i SDP-a

SDP-ova „neprincipijelna“ mega koalicija (HNS, PGS, HSU, IDS…) osvojila je ukupno 78 mjesta, no kada se na drugu stranu skupa stave HDZ-ov uspjeh te mandati manjih stranaka i nezavisnih kandidata, uistinu nije teško zaključiti da se Rijeka umorila od „vječnog“ Obersnela i da traži - promjene!

Tako je Akcija mladih osvojila 5 mandata, HSS dva, Lista za Rijeku 10, MOST i „Bura“ po 9, Živi zid 2 (!), pri čemu su nezavisni kandidati dobili još ukupno 11 vijećnika.