Zadarski gradonačelnik (i potpredsjednik HDZ-a) Božidar Kalmeta dao je u povodu Dana Grada opširni intervju za današnji Zadarski list. Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodnikom novinara Luke Perića

Grad Zadar danas slavi svoj dan i blagdan zaštitnika sv. Krševana, a središnji događaj je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se uručiti prigodne nagrade zaslužnim pojedincima. O prošloj godini i godini koja nas očekuje razgovaramo sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. 

Gradonačelniče, kakva je bila 2014. godina za Zadar? 

Na izmaku je još jedna teška, krizna godina. U zemlji u kojoj se, nažalost, nove investicije mogu nabrojati na prste jedne ruke, a BDP ne izlazi iz alarmantne zone minusa, državni se vrh pokazao učinkovit u tek jednoj stvari - dodatnom zaduživanju za nove milijarde. Razumljivo je da je u tom financijskom kaosu teško i lokalnoj samoupravi, općinama, gradovima i županijama. Država mijenja zakone na štetu lokalne samouprave, a time i građana. Zbog toga je novca u lokalnim proračunima sve manje, a potreba sve više. 

No, i u tako teškoj situaciji, u Zadru smo opet postigli iznadprosječne rezultate i nastavljamo rast i razvoj. Potvrđuju to i mjerila državne statistike razvijenosti gradova koja pokazuju da imamo iznadprosječni dohodak i izvorne prihode per capita, stopa nezaposlenosti je bitno smanjena u odnosu na 2013... Također, sve planirane investicije u graditeljstvu i komunalnoj infrastrukturi smo uspjeli ostvariti zadržavajući pritom sve izvanstandardne programe na području školstva, socijalne skrbi, kulture i sporta. 

Možemo se vratiti na godinu na izmaku. U čemu su građani konkretno profitirali u ovoj godini od rada Gradske uprave? 

Gradili smo ove godine iznimno puno, kilometre novih prometnica. Završena je tako izgradnja 1. i 2. faze kolektora Visoke zone s rekonstrukcijom i cjelovitim komunalnim opremanjem ulica Petra Skoka i Marina Getaldića. Završena je izgradnja obalnog zida u uvali Jazine uz uređanje javne površine na Branimirovoj obali. Završeni su i radovi na 1. fazi izgradnje prometnica na području DPU-a Vidikovac. U sklopu projekta izgradnje suvremene prometnice od D8 do Splitske ulice završena je dionica u Ulici Bleiburških žrtava s novim rotorom i dio Ulice sv. Marije, novi je rotor puštenu promet u Murvičkoj... I neku večer sam išao u obilazak aktualnih gradilišta po gradu i raduje me činjenica da će do 2018. Zadar biti grad bez crnih jama. Već dosad smo ih prepolovili, od nekadašnjih sedam tisuća, sad ih je oko tri i pol tisuće. Sa započetim radovima u ovoj godini koji će završiti iduće proljeće, Zadar će biti jedini grad na Jadranu koji već iduće ljeto neće imati nijedan ispust u more koji se ne pročišćava. U ovoj godini pripremili smo projekt izgradnje socijalnih i POS-ovih stanova. Pomogli smo roditeljima financiranjem, odnosno sufinanciranjem osnovnoškolskih udžbenika. 

Mnogo smo radili, u prvom redu naš Upravni odjel za EU fondove, na intenziviranju financijskih potpora iz europskih fondova i polučili izvanredne rezultate, a to nam priznaju i u mjerodavnim ministarstvima. Dobili smo bespovratnih 38 milijuna kuna za Kneževu palaču koja će za dvije godine biti kulturni dragulj na usluzi našim građanima. Dok većina gradova muku muči s financiranjem osobnih pomoćnika u nastavi, mi smo na vrijeme prijavili projekt za Socijalni fond Europske unije, prošli i dobili oko dva milijuna kuna europskog novca za financiranje 43-oje pomoćnika u ovoj školskoj godini. Zato smo, radi potreba djece, bili u mogućnosti zaposliti još deset pomoćnika koji će se plaćati iz gradskog proračuna. Također prema europskim fondovima, prijavili smo 250 milijuna kuna vrijedne projekte izgradnje sekundarnih kanalizacijskih mreža u 14 gradskih područja. Realizacija se očekuje od 2016. do 2018. kada bi trebala ta sredstva biti odobrena. 

Rok za dovršetak obnove Kneževe palače je dvije godine. Jeste li poduzeli sve da se projekt odradi u zadanom roku, kako ne biste na kraju morali vratiti dobiveni novac? 

Poduzeto je apsolutno sve da radovi završe na vrijeme. Za projekt su izravno zaduženi Darko Kasap i Šime Erlić, ekipirali smo tim koji radi na svemu što je potrebno, no jasno je da će svi zaposlenici Gradske uprave biti uključeni u to, koliko bude potrebno. Najveći problem je natječajna procedura, žalbeni rokovi i sl., no vjerujem da imamo dovoljno vremena za sve. 

Čini se da većinu nada polažete u fondove Europske unije? 

S obzirom na katastrofalno stanje državnih financija koje itekako ima negativan utjecaj na lokalne financije, odavno smo pripremili i uspješno prijavljujemo na natječaje za europske fondove sve važnije projekte održivog razvoja i dodane vrijednosti. Što nam više projekata prođe, to ćemo manje financijski opterećivati proračun grada. Godinama smo bili prozivani kako malo i ništa ne radimo po pitanju EU fondova, a danas je jasno da po broju i vrijednosti takvih projekata prednjačimo u Hrvatskoj. A najvažnije je što u ovom trenutku imamo spremne nove kapitalne projekte poput Inteligentnog sustava prometa, Centra za mlade, a u pripremi su niskoenergetski dječji vrtići, specijalizirani poduzetnički inkubator... Podsjećam kako se već sada u Zadru provode projekti vrijedni više od 15 milijuna kuna koji izravno zapošljavaju 9 osoba, a financiraju se novcem iz europskih fondova. 

Znači li to da polako odustajete od privlačenja stranih investitora? 

Baš suprotno, jer bez toga nema razvoja. Intenzivno smo radili na pozicioniranju Zadra u međunarodnom investicijskom okruženju. Završili smo sve pripremne radnje na aktiviranju Gospodarske zone Crno, dakle pripremili smo prostorno-plansku dokumentaciju i sve projekte za gradnju komunalne infrastrukture. Na najvećem investicijskom sajmu u Münchenu, na kojem smo sudjelovali kao jedini grad iz Hrvatske, upravo je za zonu Crno iskazan konkretan interes za strateškim partnerstvom. Posebno nas raduje interes investitora za ŠC Višnjik s obzirom na velike mogućnosti koje taj kompleks ima za razvoj sportskoga turizma. Već i samo idejno rješenje projekta „Vrata Zadra“ odnosno komercijalnog dijela s hotelom visoke kategorije i kongresnom dvoranom bilo je dovoljno za konkretan interes investitora. No njemu sad slijedi izrada urbanističkog plana uređenja i javna rasprava. Veliki je interes i za Luku Gaženica, za komercijalne djelatnosti u sklopu putničke luke, kao i za dio teretne luke koja je u nadležnosti Lučke uprave, odnosno resornog ministarstva i vjerujem da će znati pripremiti taj projekt do konačne realizacije. 

Hoće li Višnjik biti još jedan uteg u proračunu ne nađe li se strateški investitor za dodatno ulaganje? 

Ne, Višnjik sam sebe financira. Problem su rate koje nam stižu na naplatu i kad odradimo ovu posljednju koja dolazi na naplatu više neće biti proračunskog opterećenja. Višnjik funkcionira sjajno, svakodnevno njime prođe 1.800 korisnika, sportaša, rekreativaca, no želimo i dalje razvijati taj objekt, sportski turizam i sve ono što ide s tim. 

Gospodarska zona Crno također čeka bolja vremena? 

Ne čeka bolja vremena, nego investitora koji bi doveo svrsi veći dio te zone, na temelju čega bismo mi išli s daljnjim investicijama. Na sajmu u Münchenu napravili smo prve korake, ovog tjedna dolazi nam jedno izaslanstvo iz Bruxellesa zainteresirani za javno-privatno partnerstvo za zonu u Crnome, ali i neke turističke projekte. Napraviti nešto napamet pa čekati da netko padne s neba nema smisla. U Hrvatskoj je bilo sličnih projekata u koje je uložen velik novac, a sada propadaju. 

Dio javnosti nema povjerenja u strane investitore, doživjeli ste i napade u Gradskoj vijećnici i prozivke zbog turske Dogus grupe? 

Krenimo od europskih i svjetskih gradova. Njima se divimo kako su uređeni, pa imaju turiste cijele godine, svakojake sadržaje, sjajnu ponudu, infrastrukturu i tako redom. Zar doista mislite da tamo nema stranih investicija?! Da pojasnim konkretno, Dogus grupa investira i uspješno radi u nekoliko desetaka zemalja EU-a i svijeta. Ako žele ulagati u Zadar, to znači da su dobro ispitali njegove mogućnosti stvaranja dodane vrijednosti i to nam je izvrsna referenca za sve buduće ulagače, bili oni iz Europe, Amerike, Bliskog ili Dalekog istoka. Ovdje se radi o ozbiljnim poslovnim ljudima koji svoj uspjeh temelje na radu, projekcijama, ispitivanju tržišta, dobrim gospodarenjem kapitalom. Napad u Gradskoj vijećnici na turske investitore je bio čista zloba pojedinca i mogao je izazvati i diplomatski incident i sigurno nanosi štetu gradu. Moramo biti svjesni da investitori općenito neće doći u Zadar zato što Božidar Kalmeta ili bilo tko drugi tako kaže, nego zato što imamo dobre projekte i kvalitetnu radnu snagu, pa u tome prvenstveno vide i svoj interes ulaganja. Evo, iskreno, imali smo u Münchenu mnogo razgovora s različitim svjetskim investitorima. No neki od njih su nam rekli sljedeće: Imate odlične projekte, ali za nas je Hrvatska općenito još u „crvenoj zoni“, dakle nije dovoljno stabilna zemlja za investicije. Teško mi je bilo čuti i takve komentare, ali o tome u prvome redu treba razmišljati državno vodstvo. Mi kao grad nećemo odustati. 

Znači ne brinu Vas takvi napadi? 

Brinem o investicijskom ciklusu koji će generirati više radnih mjesta za naše građane u što kraćem roku, brinem o podizanju standarda u svim segmentima življenja u gradu, brinem o stabilnosti gradskih financija i tako dalje i tako dalje. A napadi? Pa, kad netko nema znanja, a želi biti u fokusu interesa javnosti, onda neargumentirano napada uz moto „Bitno je posijati sumnju ili laž“, naravno, nesvjestan da čini štetu zajednici. Ne želim se baviti takvim napadima, ali argumentiranu kritiku ću uvijek rado prihvatiti. Gradska uprava radi, osmišljavamo projekte, rješavamo stvari. 

Što je s najavljenim planom da Zadar postane metropola Mediterana? 

Zadar kao mala metropola Mediterana nije floskula, nego vizija! Kada smo prije desetak godina odredili pravac razvoja grada, bili smo podložni kritici kako samo prodajemo demagogiju. A od onda smo dovršili SC Višnjik, izgradili kilometre novih prometnica, kompletan sustav odvodnje, modernizirali bolnicu koja uskoro dobiva i Polikliniku, izgradili niz vrtića, novu osnovnu školu, osnažili zadarsko sveučilište. Izgradili smo i uredili najatraktivnije javne prostore, Morske orgulje, gradske trgove..., pa i novi muzej, uskoro i spomenuti Centar za baštinu, a koji su doprinijeli novom turističkom imidžu Zadra i postavili ga među europske hit destinacije. Imamo vrhunsku cestovnu povezanost, suvremenu Zračnu luku, vjerujem uskoro i novu pomorsku luku s homeportom za cruisere u Gaženici. Razvija se zadarsko zaleđe, ali i otoci. Sve je to dio razvojnog procesa koji traje i istinski vjerujem u skoro aktiviranje gospodarske zone u Crnom, očekujem još uspješnije rezultate postojećih zadarskih poslovnih subjekata i dolazak novih jer smo stvorili ili stvaramo sve standarde istinskog regionalnog centra. 

Što građani mogu očekivati u idućoj godini? 

Radi dodatnog financijskog opterećenja koje će nam iduće godine na teret staviti država, mjerama koje, nažalost, uopće ne pomažu najpotrebitijima, ni u idućoj godini neće biti lako. No, imamo razloga za optimizam. Planiramo početi izgradnju osnovnih škola na Crvenim kućama i Vidikovcu, završiti projekt Mocire, određenim mjerama i većim komunalnim redom unaprijediti i produljiti turističku sezonu, nastaviti komunalne projekte i projekte u graditeljstvu i naravno, konkretizirati i početi projekte sa stranim investitorima, projekte koji neće samo povećati prihode u gradskoj blagajni, nego i otvoriti nova radna mjesta. Ako pokrenemo investicijski ciklus, pokrenut će se lančano i veće zapošljavanje, a to je najvažnije. Građankama i građanima Zadra, u ovo doba recesije, zahvaljujem na povjerenju i strpljivosti. Vjerujem da će i iduće godine osjetiti još pozitivnije pomake. Čestitam svima blagdan svetog Krševana i Dan grada Zadra.

Nećemo dirati u komunalnu naknadu, cijene vrtića, radna mjesta...

Koliko će Grad Zadar izgubiti promjenom poreznih zakona?

Taj potez nas je doveo u vrlo tešku situaciju, jer u sljedećoj godini gubimo 28 milijuna kuna prihoda. Nešto ćemo kompenzirati većim prihodima, ali ne možemo sve nadoknaditi.

Manjak će biti osjetan. Što će se rezati? Kako drugi gradovi i općine rješavaju ovaj problem?

Naravno da će Vlada onim gradovima u kojima je na vlasti Kukuriku koalicija manjak kompenzirati kroz neka druga ulaganja, recimo ulaganjem 20 milijuna kuna u neki kapitalni projekt pokrit će cijeli minus. No Zadar, Karlovac, Šibenik, općenito gradovi u kojima je na vlasti HDZ morat će naći neke mjere kako smanjiti rashode. Ono što nećemo nikada napraviti je povećati j komunalnu naknadu, cijene vrtića, dirati u socijalna prava najugroženijih. Neke projekte ćemo morati prolongirati, odustati nećemo od nijednog, ali ćemo pomaknuti početak radova. Počet ćemo od sebe u Gradskoj upravi, morat ćemo nešto smanjiti plaće.

Hoće li biti otpuštanja?

Ne. Broj ljudi smanjivat ćemo prirodnim odljevom, na mjesto onih koji odlaze prerasporedit ćemo postojeće zaposlenike.

Istraga ne utječe na rad Gradske uprave

Hoće li Vas kao gradonačelnika opterećivati istraga koju je Uskok najavio u slučaju izvlačenja državnog novca u vrijeme dok ste bili ministar? 

Mene to za sada apsolutno ne ometa u poslu i radu, i ne očekujem da će me ometati. Naravno da će zadarska oporba to pokušati koristiti u dnevno-političke svrhe, no sve ostaje na tome. Gradska uprava funkcionira apsolutno normalno, radimo ozbiljne stvari, imam podršku vijećnika u tome što radim i to je ono što je bitno.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-zadra-necemo-dopustiti-stvaranj...