Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravio je jučer Rijeci, gdje je obišao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka - Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, koji je sufinanciran EU sredstvima (Instrument za povezivanje Europe). Potom je posjetio Klinički bolnički centar te se upoznao s napretkom radova u izgradnji novih KBC-ovih odjela za ginekologiju i pedijatriju.

Modernija i dostupnija zdravstvena usluga

Nakon susreta s članovima Uprave Kliničkog bolničkog centra, predsjednik Plenković najavio je da će se u tri godine izgraditi nova zgrada KBC-a Rijeka. Podsjetio je da je Vlada 2018. donijela dvije važne odluke, višegodišnje financiranje od 400 milijuna kuna i novu odluku za drugu fazu gradnje te bolnice od 350 milijuna kuna.

- Projekt je ukupno vrijedan 750 milijuna kuna, a njime ćemo ovo zdanje iz 30-tih godina prošlog stoljeća zamijeniti novom, modernom zgradom i time omogućiti za više od 500 tisuća pacijenata koji gravitiraju KBC-u Rijeka da imaju najmoderniju i dostupniju zdravstvenu uslugu.

Izrazio je zadovoljstvo što se projekt odvija u duhu partnerstva, suradnje i dijaloga između Vlade, Grada i Županije.

- Vjerujem da ćemo uskoro, nakon što se izabere izvođač radova, prionuti poslu i za tri godine imati novu bolnicu!

Ulaganja u prometnu infrastrukturu

Osvrnuvši se pak na posjet terminalu na Brajdici, Plenković je istaknuo da je riječ o projektu vrijednom oko 30 milijuna eura, što je tek dio ulaganja u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci u ukupnoj vrijednosti od 200 milijuna eura.

- Rijeka će za otprilike tri godine dobiti nove kapacitete te bržu i integriranu povezanost te riješiti sve prometne probleme.

U tom kontekstu spomenuo je dovršetak ceste D-403 koja će omogućiti izlazak iz prostora terminala na autocestu puno brže i jednostavnije nego sada.

- Zadovoljni smo s ovim ulaganjima koja će znatno ojačati sve ključne infrastrukturne objekte i usluge te pridonijeti snaženju gospodarstva i podizanju kvalitete života Riječana i svih stanovnika Primorsko-goranskoj županiji.