Politika ministra Jakovine vodi poljoprivredu u daljnju propast, a selo izumire. OPG-ovi se - u zadnje tri godine - sve više gase! Proizvodnja pada, mladi napuštaju selo, a Hrvatska postaje ovisna o uvozu hrane. Politika ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede je - pogubna! Propadaju mali i srednji poduzetnici - kojima je onemogućeno investiranje! - sažetak je to poruka s konferencije za medije koju su u Gospiću održali predsjednik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, tajnik tog istog Odbora Tugomir Majdak i ličko-senjski župan Milan Kolić. 

Donosimo ključne poruke:

ZMAIĆ: Poljoprivreda propada, selo izumire!

Naš odbor više je puta ukazivao na štetne postupke ministra Jakovina po hrvatsku poljoprivredu. Njegova politika vodi poljoprivredu u daljnju propast! Selo izumire! OPG-ovi se - u zadnje tri godine - sve više gase. Proizvodnja pada, mladi napuštaju selo, a Hrvatska postaje ovisna o uvozu hrane.

Udar na OPG-ove

OPG-ovi Jakovini nisu prioritet! Već veliki sustavi kojima pogoduje na razne načine - od poljoprivrednog zemljišta do mjera koje se kroje prema zahtjevima povlaštenih „igrača“ koji imaju izravan pristup i utjecaj na ministra. To se očituje u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem - Jakovina je u zadnje tri i pol godine pokrenuo čak tri modela dodjele zemljišta. Ali niti jedan nije dao pozitivan rezultat. Naprotiv, izazvan je potpuni kaos na terenu! Najnovija interventna mjera direktne dodjele zemlje stočarima - koju je osmislio Jakovina - nastavak je politike „udara“ na OPG-ove. Te one stočare koji stvarno proizvode. Jer, iako se nominalno razina potpore iz EU može povećati, u stvarnosti se stvaraju brojni problemi zbog neozbiljnog i nestručnog pristupa. 

Uništavanje sela

U provedbi ove nespretne mjere većina OPG-ova dobiva zemljište koje se nalazi u velikom broju malih parcela - neke udaljene i po 100-tinjak kilometara. Često je to šuma, dio ribnjaka, građevine, nogometno igralište… Čak i minirano zemljište! Jakovini bliski sustavi i subjekti najveći su „dobitnici“ državnog zemljišta. Sam postupak je - netransparentan! Kodeks žitarica - mjera koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede - još je jedan akt resornog ministra koji ugrožava poljoprivredne proizvođače. A omogućuje dodatnu zaradu otkupljivačima! Koji, naime, smanjuju otkupnu cijenu pšenice - jer im primjena Kodeksa omogućuje prostor za smanjenje cijena. Posljedica - smanjenje prihoda poljoprivrednicima!

MAJDAK: Goleme štete za poljoprivredu i neispunjena obećanja!

Politika ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede je - pogubna! Nakon što je EK - krajem svibnja - odobrila Program ruralnog razvoja, u njegovoj se provedbi već naziru štetne posljedice za male poljoprivrednike. Ali i ukupni ruralni prostor Hrvatske. Jakovina je nakon zatvaranja natječaja za „Mjeru 4“ unutar Programa, izjavio da će obrada zahtjeva trajati najviše dva mjeseca. Te da će administracija raditi u tri smjene - kako bi se ostvario taj cilj. Još jedno neispunjeno obećanje! Pozivamo ga da što prije objavi popis prijava! 

Više na selu, manje u kazalištu

Kriteriji Programa, pravilnika i natječaja koje je napisao Jakovina su loši - neće ostvariti osnovne postavke politike ruralnog razvoja koje zagovara EU! Dakle - razvoj malih i srednjih poduzetnika te ruralnih sredina. Suprotno politici ruralnog razvoja EU, Jakovina uvodi svoju politiku ruralnog razvoja - koja omogućuje veliku EU potporu onima kojima takve potpore nitko u Europi ne daje. Tražimo da Ministarstvo poljoprivrede hitno izmjeni kriterije unutar Pravilnika za investicijske mjere te ih uskladi s financijskim ograničenjima koja su funkcionirala u okviru IPARD programa. Samo se tako može ostvariti pravi ruralni razvoj u Hrvatskoj te izbjeći velika pljačka i sela i poljoprivrednika. Inače, propadaju mali i srednji poduzetnici na selu - kojima je onemogućeno investiranje. Tražimo da se programi i mjere pišu u suradnji s poljoprivrednicima, a ne s tzv. velikim igračima. Nadamo se da će ministar - kada nije na kazališnim predstavama - naći vremena i za hrvatskog seljaka. Jer, Ministarstvo poljoprivrede postoji zbog njih.

KOLIĆ: Mjere za razvoj poljoprivrede - poticanje OPG-ova i kvalitetnija turistička ponuda!

Ličko-senjska županija mjerama podupire razvoj poljoprivrede, a posebice razvoj OPG-ova, turističke ponude i brendiranje proizvoda. U županiji postoji više od 2.300 OPG-ova i malih poljoprivrednih gospodarstava. Vjerujem da bi se pravilnom poljoprivrednom politikom taj broj trebao povećati. 

Brendiranje domaćih proizvoda

Stremimo tome da se sve više proizvode autohtoni i brendirani proizvodi, poput ličke janjetine, sira škripavca i ličkog krumpira. Za to smo davali velike poticaje - ne samo financijska sredstva, nego i savjetodavne stručne službe te brojne radionice. A sve u nadi da će naši proizvođači dobiti veću šansu u plasmanu svojih proizvoda. 

NOVA POLJOPRIVREDNA POLITIKA

Nakon konferencije za medije, u Gospiću je - u organizaciji HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo - održan i okrugli stol na kojemu je predstavljena nova poljoprivredna politika koju HDZ u zadnjih godinu i pol intenzivno prezentira diljem Hrvatske. Na okruglom stolu okupilo se mnoštvo poljoprivrednika te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave.