Nakon programskog skupa HDZ-a i Domoljubne koalicije prošle nedjelje u Rijeci zavladala je panika u SDP-u. Reakcije Željka Jovanovića i Marka Borasa Mandića (HNS) bile su više nego neprimjerene! A Jovanović je dok je bio ministar slao knjige na recenzije u Beograd! - jednodušna je to poruka s konferencije za novinare koju su jučer u Rijeci održali predsjednik riječkog (gradskog) HDZ-a Lucijan Vukelić i gradski vijećnik Hrvoje Burić. Oštro su reagirali na neprimjerene Jovanovićeve reakcije nakon velebnog programskog skupa HDZ-a i Domoljubne koalicije. Jedini Jovanovićev „argument“ - širenje straha i atmosfere obračuna. 

Najneuspješniji ministar neuspješne vlade

Vukelić je podsjetio na Jovanovićev sramotni čin slanja knjiga na recenziju u Beograd - čin koji je sablaznio hrvatsku javnost. A Jovanović i dalje sablažnjava javnost svojom neprimjerenom retorikom.

- Nakon programskog skupa HDZ-a i Domoljubne koalicije prošle nedjelje u Rijeci zavladala je panika u SDP-u. Jovanović, najneuspješniji ministar u neuspješnoj vladi na odlasku, napao je čelnika oporbe izjavama kojima širi strah jer podsjećaju na vrijeme prije Drugog svjetskog rata. HDZ je narodnjačka stranka koja drži do istine i neće dopustiti da se - kao za vrijeme mandata Jovanovića - udžbenici šalju u Beograd na recenziranje. Posve neprimjerena je izjava zamjenika župana Marka Borasa Mandića da nam „neće dolaziti neki iz Dalmatinske zagore i učiti nas hrvatstvu“. Nas nitko ne treba učiti hrvatstvu! Podsjetio bih, dakle, da je za vrijeme Domovinskog rata najveći odaziv dragovoljaca upravo bio iz Hrvatskog primorja - kao hrvatski branitelj smatram da se time treba ponositi. 

Srozavanje ugleda i kulture

Dodao je da je natpis stavljen na HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci krajnje nedostojan nacionalne institucije i neprimjeren način komunikacije.

- Način rada intendanta Olivera Frljića ne doprinosi ugledu Grada Rijeke i pokazuje odnos gradonačelnika Obersnela koji štiti njegove poteze, umjesto da brine o gradskom proračunu čiji manjak iznosi 200 milijuna kuna. Te o boljitku života građana - kojima poskupljuje grijanje te ostale komunalne naknade.

Štetni tajni ugovori

Burić je pak podijelio novinarima presliku sporazuma koji je gradonačelnik Obersnel sklopio s bivšom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca Nadom Matošević. 

- Obersnel je u nedavnoj izjavi rekao da „voli čiste račune i dosljednost“, a iz ovog sporazuma vidljivo je da potpisuje tajne sporazume i isplaćuje tadašnjoj, sada bivšoj intendantici, 75 tisuća kuna te razliku u plaći za vrijeme od kad je podnijela ostavku. Gradski novac se transferira, dakle, tajnim sporazumom na apsolutno netransparentan i protuzakonit način. Iz navedenog proizlazi kako je Grad oštećen tajnim ugovorom, a sadašnji intendant Frljić izabran je koruptivnim radnjama na štetu osiromašenog gradskog proračuna. Na kraju ne preostaje nego zapitati se - koliko još Grad Rijeka ima ugovora s tajnom klauzulom?! Taj tajni sporazum vjerojatno nije ni prvi ni zadnji koji je Obersnel potpisao. Stoga ga pozivam da podastre javnosti sve tajne sporazume. Grad je već izgubio spor i to će prouzročiti nove štete za proračun grada Rijeke - samo da bi se ponovo pogodovalo Frljiću.