Split i Dalmacija diskriminirani su u svakom pogledu od strane vladajućih, a gradonačelnik Baldasar ne reagira! - zajednička je to poruka predsjednika gradskog HDZ-a Petra Škorića te gradskog vijećnika Duje Sučića na konferenciji za novinstvo održanoj u gradu pod Marjanom. Diskriminirajući odnos HRT-a prema splitskim klubovima, način upravljanja hrvatskim turizmom, nekandidiranje za organizaciju Eurobasketa samo su neki od problema koji su splitski HDZ potaknuli na oštru reakciju. Sve se to događa dok gradska vlast srozava ugled i gospodarsko stanje Splita. Prenosimo glavne naglaske s konferencije:

ŠKORIĆ: Građani Splita zaslužuju bolje!

Nakon prve godine mandata gradonačelnika Baldasara već je svima postalo jasno da on i njegova ekipa nisu dorasli voditi drugi grad po veličini u Hrvatskoj.  Već i ptice na grani znaju da njegov šef Zoran Milanović i partija nisu dorasli voditi državu. Slušali smo o SDP-ovim razvojnim projektima, a još nema niti jednog. Niti u fazi pripreme! Unatoč činjenici da ista partija vlada i gradom i državom, te što je pola ministara iz Splita, ne uspijeva se pokrenuti niti jedan projekt!

Svakodnevno smo svjedoci srozavanja ugleda i položaja grada Splita, a osobito njegovog gospodarskog stanja. SDP-ova vlast u svemu pokazuje bezidejnost i nepostojanje plana i vizije. Sve što znaju je zapošljavanje stranačkih drugova, njihove djece te koalicijskih partnera.

Svjedočimo i besramnoj diskriminaciji Splita od strane vlasti. Primjerice, u sportu, kada se obmanjivala javnost propalom kandidaturom za EURO 2020, zatim diskriminirajući odnos HRT-a prema našim klubovima (Hajduk, RNK Split), slučaj Spaladium arene, koju Vlada ne želi potvrditi objektom od posebnog javnog interesa ili darovati zemljište na kojem je sagrađena, stoga bi se sve trebalo pasti na leđa građana Splita.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/radmanova-sramota-josipovicu-sve-dalmac...

Najnoviji primjer diskriminacije je imenovanje novih direktora HTZ-a predstavništava u inozemstvu. Ministar Lorencin i Istra su zavladali hrvatskim turizmom. Od desetak novoizabranih direktora, nijedan nije iz Dalmacije. Gdje je u svemu tome Dalmacija i postoji li ona uopće na zemljopisnoj karti Zorana Milanovića i njegove Vlade?! 

SUČIĆ: I Split zaslužuje Europsko prvenstvo u košarci 2015!

Vlada RH na nedavnoj je sjednici dala suglasnost Hrvatskom košarkaškom savezu (HKS) za podnošenje kandidature za organiziranje jedne skupine i završne faze Europskog košarkaškog prvenstva - Eurobasket 2015. (Zadar i Zagreb). Davanjem suglasnosti Vlada je preuzela obvezu podmirenja troškova organizacije natjecanja u iznosu od 40,8 milijuna kuna. HKS će u dogovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta izabrati jednu od ponuđenih opcija domaćinstva i podnijeti službenu kandidaturu do 31. srpnja ove godine.

Neugodno smo iznenađeni prijedlogom HKS-a da se za navedene kandidature predlože Zadar i Zagreb, u odnosu na Split. I to bez razgovora i javne rasprave! Još smo više iznenađeni odlukom Vlade o preuzimanju financijskih obveza za kandidaturu u navedenim gradovima. 

Što tek reći na to da splitski gradonačelnik Baldasar uopće ne reagira?! Ne stavlja pred Gradsko vijeće navedenu temu, dok u isto vrijeme druga dva gradonačelnika daju suglasnost za kandidaturu svojih gradova. Već godinu dana nema rješenja za KK Split. Iz dana u dana klub tone sve dublje. Baldasaru za ovo nije povjeren mandat! Stoga, pozivamo gradonačelnika da napravi pritisak na Vladu i HKS te da istakne kandidaturu Splita za domaćinstvo na Eurobasketu. Vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera na idućoj će sjednici Gradskog vijeća, koja se održava 30. srpnja, podnijeti prijedlog o kandidiranju Splita za navedeno domaćinstvo.