HDZ se oštro suprotstavio cijelom nizu loših prijedloga gradonačelnika Ive Baldasara koji se kontinuirano iz sjednice u sjednicu Gradskog vijeća stavljaju pred vijećnike. Nakon cijelog niza upozorenja i apeliranja Baldasaru i na ovoj sjednici Gradskog vijeća svjedoci smo, nažalost, lošeg vođenja Grada Splita! - stoji, među ostalim, u priopćenju predsjednika splitskog (gradskog) HDZ-a Petra Škorića u povodu Baldasarova skandaloznog pustošenja splitske kulturne baštine.

Priopćenje donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Protiv Baldasarove devastacije kulture 

Gradska jezgra je pred kolapsom! Posljednje dvije sjednice vijećnici HDZ-ove koalicije su reagirali i kazali kako neće podržavati parcijalna rješenja i daljnje neplansko gomilanje kioska, bez ikakvih kriterija i bez konzultacije struke - u ovom slučaju konzervatora, koji se potpuno marginaliziraju. A konzervatorske smjernice još uvijek nisu ugrađene u Odluku o komunalnom redu. Nije li Grad Split još uvijek pod toliko važnom zaštitom UNESCO-a? Nije li Grad Split sve do jučer bio važan kandidat za prijestolnicu kulture?!

ZA planski pristup 

Kako je moguće da se prioriteti Baldasaru mijenjaju iz dana u dan - kultura je malo važna pa malo nije važna. Jedan dan smo važan kandidat za prijestolnicu kulture, a drugi dan se okružujemo s hitnim neplanskim dodjeljivanjem, postavljanjem i korištenjem štandova i kioska. A koji su usmjereni isključivo prema devastaciji kulture i lošim promjenama vizura Grada! Split se mora mijenjati i prilagođavati novim zahtjevima - ne smijemo dopustiti kako se naš grad već danas ne bi ugušio i pretvorio u čistu trgovačku zonu. HDZ se zalaže za planski pristup - kojim bi se postigla prava mjera između ekonomskih interesa, zaštićene kulturne baštine te javnih potreba građana za slobodnim prostorima za okupljanje građana u centru Splita 

SDP-ov sindrom neuspjeha

SDP niti jedan započeti projekt u kulturi ne dovrši, već sve počima i završava - skandalima! A na štetu kulturnih ustanova. Prisjetimo se samo sage oko skandaloznog pristupa u izradi Strategije kulture i propale kandidature Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Ali I pokušaja spriječavanja izbora ravnatelja Gradskog kazališta mladih, igrokaza oko ravnatelja Splitskog ljeta i njegova financiranja, pa do posljednjeg izbora u Muzeju Grada Splita - gdje su za ravnateljicu osobu doveli iz mirovine. A sada pokušavaju nezakonito provesti izbor za ravnatelja Pomorskog muzeja - što su vijećnici HDZ-ove koalicije spriječili skidanjem točke s dnevnog reda. Dosta je bilo ovakve stihije - jer sve što ova vlast dotakne to propadne!