U Osijeku je potpisan Sporazum o suradnji pet slavonskih županija, kao temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske. Inicijativu je pokrenuo osječko-baranjski župan (i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a te član nacionalnog Predsjedništva HDZ-a) Ivan Anušić, a prihvatili su je župani Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije.

- Želimo djelovati sinergijski kao regija i skupa nastupati prema nacionalnim, europskim i svim ostalim izvorima financiranja. Time ćemo ojačati status Slavonije, a kroz naš budući Ured u Bruxellesu i lobiranje pri Europskoj komisiji - najavio je Anušić nakon potpisivanja Sporazuma.

Korak u pravom smjeru

Naglasio je pri tome da je pet slavonskih županija još uvijek u statističkoj regiji NUTS II skupa s Gradom Zagrebom:

- Grad Zagreb je na 125% prosjeka razvijenosti EU-a, dakle, razvijeniji je od prosjeka EU. Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom u stvarnosti ispod te razine, ali smo „na papiru“ jednako razvijeni kao Zagreb, čime nam se otežava puni razvoj - jer imamo visoki postotak sufinanciranja EU projekata. U budućnosti bi novu statističku regiju trebale činiti naše županije bez Zagreba, kao što je to većinska praksa u Europi, u kojoj su glavni gradovi zasebne regije, ne uključujući ruralne krajeve. Ovo je prvi korak u tom smjeru. Siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti!

Zajednički projekti & suradnja

Župan Anušić je kao jedan od prvih zajedničkih projekata najavio Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji, gdje će pet županija pokazati potencijale istočne Hrvatske, koja može postati čak i svjetski turistički brend.

- Normalno da imamo i svoje pojedinačne projekte, ali je bitno da zajednički djelujemo u poljoprivredi, drvnom sektoru, turizmu te rješavanju infrastrukturnih problema. Zajedno smo jači! Nakon vrlo uspješnog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, na kojem smo iskreno zahvalni našoj Vladi, te potpisivanja Razvojnog sporazuma i izrade Masterplana istočne Hrvatske, ovo je još jedna dobra vijest za Slavoniju! - kazao je pak vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.