Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna uputio je javnosti priopćenje o presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) koji je odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid te protutužbu Srbije protiv Hrvatske. Izražava nezadovoljstvo presudom, ali napominje - parafrazirajmo izabranu predsjednicu RH - da je iz nje jasno tko je agresor, a tko žrtva. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-presude-je-jasno-tko-je-agresor-t...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/presuda-potvrdila-oslobodilacki-karakter-olu...

Olujom okončana srpska agresija

I dok je ICJ utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene „velike Srbije", s druge je strane potvrdio čistoću Oluje i njen oslobodilački karakter. Presuda nipošto nije izjednačila dvije strane - kako to po principu „tko nas bre zavadi“ pokušavaju manipulirati srbijanski dužnosnici, ali i pojedini politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-presudom-potvrdeno-srbija-je-a...

Priopćenje vukovarskog HDZ-a prenosimo neznatno skraćeno, a međunaslovi su urednički:

Konstatirano, ali neosuđeno

Presudom ICJ-a nedvojbeno je zaključeno da su JNA i srpske postrojbe počinile djela genocida i etničko čišćenje na području Republike Hrvatske, a poglavito u Vukovaru - u kojem su poćinjeni i kulturocid i ekocid.

No nepojmljivo je i neshvatljivo, nama Vukovarcima, da takva teška kaznena djela ostaju samo konstatirana, ali ne i osuđena. Sud prilikom izricanja presude nije uzeo u obzir brojke koje svjedoče o svoj silini velikosrpske agresije na Vukovar i o sveobuhvatnom razaranju našeg grada. Nije uzeo u obzir gotovo pet tisuća poginulih, više od tisuću nestalih Vukovaraca - od kojih se i danas za više od 350 još traga - stotine invalida, milijarde eura ratne štete, uništeno gospodarstvo i kulturno blago Vukovara...

Itekako se zna istina!

Presuda neće pridonijeti razvoju odnosa između dvije države, kao ni boljem suživotu u Vukovaru. Posebno smo razočarani - čak i zgroženi - izjavama političkih predstavnika srpske nacionalne manjine koji tvrde da će presudu svatko tumačiti iz svog ugla i manipulirati s njom u političke svrhe. 

Time žele pobjeći od prošlosti i zatvoriti vrata budućnosti - jer se budućnost mora temeljiti na istini. Mi Vukovarci, nažalost, jako dobro znamo pravu istinu i s njom živimo - tragajući za našim nestalim sugrađanima i hrvatskim braniteljima te se uvijek sjećajući naših žrtava.