„Problemi i katastrofalno stanje hrvatske poljoprivrede“ - pod tim je naslovom Povjerenstvo za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo HDZ-a Osječko-baranjske županije u Antunovcu organiziralo tribinu. 

Anušić, Zmaić, Majdak

Izlagali su, među inim, predsjednik i tajnik (nacionalnog) Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo naše stranke prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i dipl. ing. agr. Tugomir Majdak, a nazočnima se obratio i predsjednik županijskog HDZ-a (i načelnik Općine Antunovac) Ivan Anušić. 

Prenosimo ključne poruke s tribine:

Alarmantno stanje

Želimo upozoriti da se u Hrvatskoj ne koristi čak 38% obradivih površina - sve više i više. Nadalje, poražavajuće je da još od 1993. imamo negativnu bilancu u međunarodnoj razmjeni hrane. Propadaju obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, hrvatsko selo postupno izumire. Poljoprivrednih je proizvođača sve manje, a sve je više socijalnih slučajeva. 

SDP - Samo Destruiraju Poljoprivredu

Osuđujemo povećanje financijskih nameta, što dovodi do propadanja ili makar stagnacije malih i srednjih gospodarstava. Velike probleme predstavljaju drastično povećanje uvoza hrane, nedovoljna implementacija znanosti u realni sektor, kao i nepovlačenje sredstava za ruralni razvoj iz EU fondova.

Rješenja za spas 

Naši odgovori glase: konkretna politika upravljanja tlom i vodom, navodnjavanje, poticanje konkurentnosti na svim razinama, novi model legalizacije poljoprivrednih gospodarskih objekata, osiguravanje povoljnijih kredita putem specijalizirane agro-banke te samodostatnost ukupne poljoprivredne proizvodnje.