U povodu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja benkovačkog HDZ-a i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana svečano je - pred oko tisuću Benkovčana, stranačkih dužnosnika i uzvanika - otkriven velebni spomenik prvom predsjedniku Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franji Tuđmanu. Spomenik su zajednički otkrili prof. dr. Miroslav Tuđman, gradonačelnici Zadra Božidar Kalmeta i Benkovca Branko Kutija. Brončani spomenik visok četiri metra krasit će Benkovac, podsjećajući na najvećeg Hrvata 20. stoljeća, utemeljitelja suvremene hrvatske države, državnika i vizionara - dr. Franju Tuđmana.

Simbol branitelja i žrtve 

Prof. dr. Miroslav Tuđman zahvalio se svima zaslužnima za podizanje spomenika te istaknuo da on simbolizira sve branitelje koji su se borili za hrvatsku državu:

- I danas smo suočeni s onima koji nisu željeli Hrvatsku, koji bi to sve htjeli poništiti, i zato ovo nije samo spomenik prošlosti, nego i sadašnjosti i budućnosti. Spomenik je jasna poruka ovome kraju i cijeloj domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj što prvi predsjednik znači za hrvatski narod te da simbolizira jedinstvo branitelja i samostalnu i suverenu Hrvatsku!

Sjećanje na stvaranje Hrvatske

Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija podsjetio je na pokušaj atentata na dr. Tuđmana prije 25 godina za koji je kazao da je preusmjerio tijek povijesti te da taj događaj nije bitan samo za Benkovac, nego i za cijelu Hrvatsku: 

- Nakon pokušaja atentata na dr. Tuđmana postalo je jasno da nema alternative i da se moramo osloboditi od nametnute nam tvorevine Jugoslavije. Taj događaj razjasnio je dvojbe u kojem smjeru ide njegova politika. Država je kao majka kojoj treba iskazivati poštovanje svojom odanošću, ljubavlju, čestitošću, životom. Takvi su vjerni sinovi Domovine i o tome nas poučava ovaj spomenik našem predsjedniku koji će od sada krasiti naš grad. Prolazeći pored njegovog lika sjetimo se stvaranja hrvatske države! 

Događaji u Benkovcu prekretnica 

Okupljene su pozdravili i Božidar Kalmeta, koji je istaknuo da su događaji u Benkovcu bili prekretnica u Hrvatskoj, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač, koji je zatražio od Vlade da hitno raspiše izbore jer Hrvatska tone u blato te drugi čovjek benkovačkog HDZ-a Svemir Vrsaljko.