Hladne glave i vrućeg srca - kako sami kažu - mještani Dobranja, malenog naselju u Općini Cista Provo (Splitsko-dalmatinska županija), podigli su spomenik u u znak zahvalnosti predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za slobodu Domovine. 

Na nedjeljnoj svečanosti, na kojoj se okupilo doslovno cijelo mjesto, i našem saborskom zastupniku (i predsjedniku županijskog HDZ-a) Anti Sanaderu pripala je čast da otkrije spomenik - poprsje u bronci na mramornom postolju s pleterom.

Tuđmanovo povijesno djelo

Nakon što je spomenik - djelo akademskog kipara Ante Brčića - blagoslovio don Lovre Žuljević, dugogodišnji župnik ovoga ponosnog mjesta Imotske krajine, Sanader je u svom govoru, u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, naglasio da su život, djelo i vizija dr. Tuđmana trajna inspiracija u našem političkom djelovanju:

- Ni najveći njegovi oponenti ne mogu dr. Tuđmanu osporiti zasluge za uspostavu, obranu i oslobođenje naše države. Lijepa Naša se pod njegovim vodstvom nepovratno oslobodila okova potlačenosti te postala ravnopravna članica europske obitelji i vratila se zapadnoeuropskome kulturološkom krugu kojem i pripada. Svi pokušaji povratka u razdoblje prije 90-ih, u kulturološkom i političkom smislu, neće uspjeti - iz jednostavnog razloga jer je ostvarenje Tuđmanovih vizija postalo temelj političke svijesti hrvatskog naroda.

Brojno HDZ-ovo izaslanstvo

Prije otkrivanja spomenika, služena je sveta misa za prvoga hrvatskog predsjednika i sve poginule branitelje koju je predvodio katedralni župnik sv. Dujma u Splitu don Tomislav Čubelić. 

Osim Sanadera - koji je predvodio izaslanstvo HDZ-a - Dobranje su ove nedjelje pohodili i saborski zastupnik (i načelnik Općine Lovreć) Ante Babić, prvi čovjek naše stranke u Gradu Splitu Petar Škorić, načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić...