U Glini je jučer obilježena 24. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području ovog grada. Program obilježavanja započeo je u jutarnjim satima u Gornjem Viduševcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu policajca Tomislava Roma - poginulog na dan agresorskog napada na Glinu. Počast poginulom hrvatskom junaku zajedno su odali sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur. U sjećanje na policajca Roma, održana je i 10. memorijalna utrka. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini. U crkvi svetog Ivana Nepomuka služena je potom sveta misa za poginule branitelje u Domovinskom ratu. 

Čuvati uspomenu na poginule branitelje

Svečani program obilježavanja 24. obljetnice održan je u Hrvatskom domu. U svom se govoru župan Žinić osvrnuo na važnost događaja iz Gline otprije 24 godine. Istaknuo je da je ova županija pretrpjela teška stradanja u Domovinskom ratu - nakon Vukovarsko-srijemske županije podnijela je najveću žrtvu.

- Na ovom su području razorene kuće, ali i brojne obitelji. Ljudi su protjerani samo zato jer su bili Hrvati. Uspomenu na poginule branitelje treba s ponosom čuvati! Ponosan sam jer sam danas vidio mnogo mladih. U mlade ljude moramo ugraditi i njegovati domoljublje - da bi istina o Domovinskom ratu živjela i prenosila se dalje. Mi znamo što je bilo i moramo prenositi istinu!

Hrabrost i požrtvovnost policajaca

Prije 24 godine - samo nekoliko sati nakon što je u Hrvatskom saboru odlučeno o samostalnosti i zatraženo međunarodno priznanje Hrvatske - pobunjeni Srbi napali su Glinu. Dobro naoružani, pucali su po gradu ne birajući ciljeve. Okružili su policijsku stanicu u centru grada - iz koje su hrvatski policajci pružali junački otpor. Mladi 21-godišnji policajac Tomislav Rom ubijen je strojničkom paljbom iz unaprijed pripremljene zasjede dok je bio u ophodnji. U svemu tome bili su potpomognuti ondašnjom JNA - čiji su oklopnjaci kasnije i ušli u sam grad. Nekolicina slabo naoružanih hrvatskih policajaca iskazala je iznimnu požrtvovnost braneći Glinu od mnogobrojnih i dobro naoružanih pobunjenih Srba. U pomoć su im iz Zagreba pristigli pripadnici specijalne policije ATJ Lučko, a ključno je bilo iz okruženja izvući policajce u stanici. Na hrabre pripadnike specijalne policije - odmah po ulasku u grad - otvorena je vatra iz zasjede. Trojica specijalnih policajaca teško su ranjena. A 16 hrvatskih policajaca - koji su zarobljeni u policijskoj stanici - odvedeni su u kninski zatvor.