Uoči svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, na kojem će danas u 18:00 u Kino dvorani Krapinske Toplice sudjelovati i predsjednik Andrej Plenković, prvi čovjek naše stranke u Hrvatskom zagorju, član nacionalnog Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek (37) dao je intervju za Jutarnji list.

Razgovor koji je vodio kolega Mark Cigoj prenosimo u cijelosti:

Koliko ste zagorski HDZ i vi osobno zaslužni za oko dvije milijarde kuna investicija?

Zaslužni smo utoliko što guramo ključne projekte, sustavno upozoravamo na ključne prioritete. Ponosan sam što su u realizaciji apsolutno svi projekti koje smo obećali u prošloj parlamentarnoj kampanji. Elektrifikacija pruge do Zaboka u vrijednosti 520 milijuna kuna, projekt Aglomeracija Zabok - Zlatar vrijedan 600 milijuna kuna, vrtići u vrijednosti od 100 milijuna kuna te oko 520 milijuna kuna u cestogradnju: rekonstrukcija D-24, spojna cesta prema Krapini, brza cesta prema Mariji Bistrici, cesta u poslovnoj zoni u Humu na Sutli…

Projekt Zagorje jasno je političko i programsko opredjeljenje Vlade Andreja Plenkovića. Svakodnevno se radi puno, nema općine ni grada bez višemilijunskog projekta. Krapinsko-zagorska županija veliko je gradilište, a svakodnevno se raspisuju natječaji vrijedni po nekoliko milijuna kuna i osmišljavaju novi programi.

Najavili ste da će početak novog velikog investicijskog ciklusa u Zagorju biti sjednica Vlade u Krapini, na kojoj očekujete potpisivanje višemilijunskih programa i projekata za razvoj županije. Kada će biti sjednica Vlade u Krapini?

Načelni je dogovor jesen ove godine, početak rujna, Tjedan kajkavske kulture - najvažniji kulturni i gospodarski tjedan Krapinsko-zagorske županije i šire. Datum još dogovaramo.

Izjavili ste da zagorski HDZ politički i programski intenzivno priprema sjednicu Vlade u Krapini.

Politički je pripremamo jer želimo poslati jasnu političku poruku. HDZ je osnovao Krapinsko-zagorsku županiju i kroz njezin naziv i ustoličenje, iako ona nije cijelo Hrvatsko zagorje, sačuvao regionalnu poziciju zagorske regije. Programski, pripremamo katalog projekata. Slijedi nova era investiranja u Hrvatsko zagorje.

Kako ocjenjujete rad zagorskog župana Željka Kolara?

Kontinuitet neuspjeha, kontinuitet nastavka SDP-ovih obećanja, kontinuitet samopromocije. Župan Kolar stvara od sebe kult ličnosti, lažni dojam osobe koja puno radi. Ali, rad nije pet priloga dnevno na zagorskim radiopostajama i deset slika na prve tri stranice lokalnih novina. Rad su projekti. A župan Kolar nije doveo nijedan ozbiljan projekt ni u turizmu, ni u industriji, ni u poljoprivredi.

Kako to da u županiji godinama vlada koalicija SDP-a, a zagorski HDZ ima najviše gradonačelnika i načelnika?

Tako se posložilo. Dosta je odgovornosti tijekom svih ovih godina i na HDZ-u, svjesni smo toga. Danas je HDZ stranka koja ima najveći potencijal okupljanja, a tolerantna je i korektna prema svim akterima u političkom životu.

Kako biste se predstavili ljudima izvan Zagorja?

Rođen sam u Zaboku, dolazim iz klasične seoske zagorske radničke obitelji, naslonjene na zemlju, rad i Crkvu. U obitelji imam nekoliko svećenika, a i majka mi je vjeroučiteljica. U sretnom sam braku sa suprugom Gordanom, otac Jelene Mare koja će u svibnju navršiti tri godine. Klasičnu gimnaziju završio sam kao katolički sjemeništarac u Zagrebu te upisao Pravni fakultet, koji sam prekinuo na trećoj godini i krenuo u poduzetničke vode. Žao mi je da tada nisam diplomirao, pa sam upravo sada predao diplomski na Visokoj školi za financije i pravo Effectus.

Kada ste ušli u HDZ?

Prije 17 godina kao volonter pa stranački operativac u svim izbornim ciklusima od 2003. do danas. Bio sam predsjednik temeljnog ogranka, Gradskog odbora, županijske Mladeži, nacionalni dopredsjednik Mladeži, a 2012. sam sa 30 godina postao najmlađi predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

Nema što nisam radio i nema što nisam bio. Do ulaska u Sabor prije tri godine nijednom nisam primio plaću na političkoj dužnosti, a prikupio sam lijepi broj godina radnog staža. I danas održavam kontakte u realnom sektoru iz kojeg sam potekao, kojem ću se kad-tad vratiti i koji je jedan od fokusa mojeg političkog rada - to su gospodarstvo, poduzetništvo i obrtništvo.

Kako vam je uspjelo da u Predsjedništvo HDZ-a budete izabrani s više od 1100 glasova? Više od Vas imali su samo Darko Milinović i Zlatko Hasanbegović.

Iskreno, oko toga se nisam previše trudio. Imam iznimno dobre odnose sa svim predsjednicima ŽO-a. Poštujem ih, vjerujem da oni poštuju mene, a ti glasovi to potvrđuju. Iako, treba biti iskren i reći da je tehnologija izbora za članove Predsjedništva drugačija od tehnologije izbora za nacionalne potpredsjednike, pa je malo lakše sakupiti nešto više glasova. No, ponosan sam na taj broj glasova.