U Strugi Banskoj (Sisačko-moslavačka županija) danas je obilježena 26. godišnjica herojske pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika. Uz članove obitelji i brojne suborce, poginulih hrvatskih redarstvenika spomenuli su se ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić…

Počast su im odala mnoga izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga.

Kod spomen obilježja herojskoj žrtvi redarstvenika, koji su dali svoj život u obrani ovog pounjskog mjesta, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu za poginule redarstvenike vodio je izaslanik vojnog ordinarija velečasni Ozren Bizek. 

Božinović: Najdublje poštovanje i vječna zahvalnost!

Ministar Božinović u svom je govoru istaknuo da poginuli policajci zaslužuju najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost.

- Njihova uloga je nemjerljiva, baš kao i uloga svih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije - institucije koja je na početku ratnih događanja prva bila u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvile Hrvatska vojska i Oružane snage. Herojstvo Mile Blaževića - Čađe i Željka Filipovića već je poznato. Obojica su poginula, ali su ušla u našu povijest kao jedni od začetnika oružanog otpora neprijatelju na području općine Dvor. Samo rijetki ostaju pribrani u teškim i naizgled bezizlaznim situacijama. Takvi pojedinci najbolje se ostvaruju u humanim, plemenitim pozivima, u kojima bez obzira na sve opasnosti pomažu u nevolji. Policija je jedna od službi sazdana upravo od takvih pojedinaca.

Kako je naglasio ministar dr. sc. Božinović, neka nam njihova odlučnosti i nepokolebljivost bude onaj toliko potreban poticaj za vaganje između pravičnog i nepravičnog, dobrog i lošeg.

- Budimo i mi u današnja na drugi način izazovna vremena, jednako časni i odgovorni. Odgovaramo na rastuće izazove i globalne prijetnje današnjice.

Medved: Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je danas slobodna!

Ministar Medved je kazao da se s dubokom tugom, ali i ponosom prisjećamo deset hrabrih hrvatskih policajaca - koji su braneći mještane i civile Pounja položili svoje živote na današnji dan odupirući se nadmoćnijem neprijatelju. 

- Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska država. Domovinski rat bio je pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački iz kojeg smo izašli kao pobjednici.

Žinić: Žrtvovali su svoj život da bi spasili civile!

Župan Žinić je izdvojio da je herojski čin otprije 26 godina rijetko zabilježen događaj u Domovinskom ratu, ali i povijesti općenito.

- Herojski čin Mile Blaževića - Čađe, koji je s kolegom Filipovićem žrtvovao svoj život, zaslužuje puno više. Ovaj čin, kad ste svjesni da žrtvujete svoj život za svoje najmilije, da oni ne bi stradali, rijetko je zabilježen u povijesti.

ZLOČINAČKI NAPAD NA POUNJE

U srpnju 1991. hrvatska sela u Pounju danima su trpjela žestoka granatiranja i svakodnevnu pucnjavu agresorskih postrojbi. Konačni pak napad - s ciljem protjerivanja hrvatskog stanovništva - započeo je u jutarnjim satima 26. srpnja 1991. U barbarskom pohodu, agresor je ubijao civile, pljačkao i palio hrvatska sela. Taj dan zauvijek će ostati zapisan u nacionalnoj povjesnici po herojskom činu domaćeg pričuvnog policajca Mile Blaževića - Čađe i mladog dragovoljca, zagrebačkog policajca Željka Filipovića. Domaće paravojne postrojbe lokalnih Srba, potpomognute tzv. JNA - u sklopu operacije „Žaoka“ - krenule su u iznenadni tenkovsko-pješački napad na Strugu Bansku. Zločinački agresor u napadu je koristio oklopni kamion ispred kojeg su kao „živi štit“ tjerali 38-ero zarobljenih civila. Malobrojni i slabo naoružani branitelji stoga su se morali povlačiti po dubini.

Herojski čin žrtve za Domovinu

Mile Blažević - Čađo i Željko Filipović odlučili su napad zaustaviti žrtvujući vlastite živote za Domovinu. S potpornog zida iznad ceste upozorili su civile da se sklone te se potom opasani eksplozivnim napravama bacili među neprijatelje. Tim su herojskim činom dvojica hrvatskih branitelja izgubila živote, ali i zaustavila daljnji pokolj te nanijela agresoru teške gubitke. A mještanima Pounja omogućili da pobjegnu i tako spase vlastite živote.

Tog dana svoj život za obranu Hrvatske dali su i njihovi kolege: Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.

U znak njegovu veliku herojstvu, policijski ophodno-patrolni brod od  2011. godine nosi ime Mile Blaževića-Čađe.