Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju moderniziranog i proširenog proizvodnog pogona Sirele, projekta vrijednog 43 milijuna kuna. U svom obraćanju, izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način podržava tradicija industrijske proizvodnje te tvrtke, koja je započela s radom još 40-tih godina prošlog stoljeća u Bjelovaru, a danas je dio grupacije Dukat.

Investicija Dukata u Sirelu

Plenković je podsjetio da u djelatnosti mljekara i proizvođača sira u Hrvatskoj postoje čak 62 subjekta, ali dominantnu ulogu na tržištu imaju Dukat i Vindija.

- Dukat ima gotovo 50 posto tržišnog udjela, a Vindija više od 30 posto. Vodeći ste u ovoj gospodarskoj grani te značajno pridonosite rastu prehrambenog sektora u Hrvatskoj.

Naveo je da je Dukat najveći poslodavac i otkupljivač svježeg sirovog mlijeka u Hrvatskoj, podsjetivši na više od 100 godina njegove tradicije i znanja o otkupu i preradi mlijeka.

- Dugogodišnja tradicija i stalno osuvremenjivanje proizvodnih pogona osigurava konkurentnost u zahtjevnoj europskoj i globalnoj konkurenciji. Upravo investicija u ovaj proizvodni pogon vrijedan čak 43 milijuna kuna doprinosi kvaliteti vaših proizvoda, brenda i prisutnosti na tržištu.

Nova radna mjesta

Istaknuo je da će ovo ulaganje u Sirelin proizvodni pogon stvoriti i nova radna mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja ljudi iz ovih krajeva te će pridonijeti procesu demografske revitalizacije.

- Vjerujem da će povećani proizvodni kapaciteti pridonijeti i vašem rastu izvoza, koji je osobito važan, a inovacije i razvoj novih proizvoda te standardi kvalitete pokazatelji su i vizije razvoja i održivosti toga smjera.

Predsjednik Plenković izrazio je uvjerenje da će 12-godišnje partnerstvo Dukata i Lactalisa omogućiti i znatan utjecaj na prisutnost hrvatske turističke ponude, osobito u kontekstu gurmanskih proizvoda.

Poljoprivredna politika

Naglasio je da je Vlada svjesna svih izazova s kojima se danas suočavaju poljoprivreda i mljekarstvo u kontekstu globalne konkurencije, ali i dostupnosti kredita.

- Stoga je glavni cilj Vlade osigurati učinkovitu i održivu poljoprivrednu politiku i dohodak poljoprivrednim proizvođačima, kao i prehrambenu neovisnost Hrvatske.

Naglasio je da je država podrška poljoprivrednicima i mora imati mehanizme da brzo reagira na izazove.

- Stoga smo danas ovdje da podržimo ova ulaganja kojima se jačaju vaši kapaciteti.

Kamata od samo 0.1 posto

Podsjetio je da su prije godinu dana pokrenuti financijski instrumenti koji su omogućili pogodnije kreditiranje za razvoj poljoprivrede, prehrambenog sektora i šumarstva.

Izmjenom Programa ruralnog razvoja, kazao je Plenković, omogućili smo kreditiranje ulaganja iz europskih fondova, posebice u područjima s nižim indeksom razvijenosti, podsjetivši da je za mljekarstvo, koji je  jedan od najugroženijih sektora, sporazumom omogućena kamata za male zajmove od samo 0.1 posto.

- Shvatili smo da je bilo nužno kreirati novi mehanizam koji će popuniti prazninu o kojoj su nam govorili naši proizvođači i time smo potaknuli oporavak mljekarskog sektora i učinili ga konkurentnijim.

Postignuća i ciljevi naše Vlade

Govoreći o prioritetima Vlade, istaknuo je trajan i stabilan gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta i nastavak politike odgovornog upravljanja javnim financijama, odnosno fiskalnu konsolidaciju, provođenje strukturnih reformi i privlačenje investicija.

Kazao je da se sve to odvija u sad već trogodišnjem ciklusu vrlo značajnoga poreznog i administrativnog rasterećenja, ukupno u iznosu od 8,5 milijardi kuna.

Naglasio je i da je ovaj današnji projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, zahvalivši pritom Ministarstvu poljoprivrede na angažmanu.

U tom kontekstu spomenuo je da je Hrvatska na početku mandata ove Vlade bila na samo 9 posto ugovorenih EU sredstava, dok je taj postotak u zadnje dvije i pol godine porastao na 68, a cilj je do kraja ove godine postići 85 posto.

- A to što je ova investicija financirana s nešto manje od 22 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja jedan je od primjera kako korisno i učinkovito povlačimo europska sredstva.

Nove statističke regije ZA ravnomjerni razvoj

Predsjednik Plenković podsjetio je da Vlada kontinuirano radi i na smanjivanju nejednakosti i ravnomjernom regionalnom razvoju, osobito kada je riječ o slavonskim županijama.

- Vjerujem da će svi oni mehanizmi i alati koji su nam na raspolaganju, s nacionalne i europske razine, biti dodatni zamašnjak gospodarskog rasta i razvoja te investicija u ove krajeve Hrvatske koji nisu u jednakoj poziciji s onima kojima je jedna od glavnih grana turizam.

Ističe i da i nova podjela statističkih regija ide u prilog ovom dijelu Hrvatske u odnosu na dosadašnju podjelu.

- Vjerujem da će Bjelovarsko-bilogorska županija u toj novoj podijeli s novom kartom koja se odnosi na potporu gospodarskim subjektima osjetiti prednosti i mogućnost dodatnog razvoja - zaključio je predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novom-podjelom-nuts2-regija-ispravlja-se-nepravda-iz-2012-spram-manje-razvijenih

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/bbz-19-gradonacelnika-zahvalilo-vladi-jer-ce-u-panonskoj-hrvatskoj-moci-povlaciti