Za vukovarsko gospodarstvo i gospodarstvenike štetna je i pogubna preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) svim osnovnim i srednjim školama da zbog izbjegličke krize prilagode svoje izvanškolske aktivnosti i putovanja! Od 21. rujna dolaske je otkazalo 400 ljudi. Ulažemo i investiramo u razvoj Vukovara, ali na ovakav način ne možemo raditi! - zajednička je to poruka s konferencije za novinare u Vukovaru koju su održali gradonačelnik Ivan Penava i direktorica turističke agencije Danubiumtours Zrinka Šesto.

Milanoviću, neće proći!

Penava je pojasnio da je resorno ministarstvo svim osnovnim i srednjim školama poslalo preporuku da se prije planiranih putovanja i izvanškolskih aktivnosti na području istočne Slavonije jave mjerodavnoj policijskoj upravi - zbog provjere prometne prohodnosti i sigurnosti. Ili pak da odgode planiranu aktivnost i putovanje - dok se ne smanji broj izbjeglica u istočnoj Hrvatskoj. 

- Ovo je bjelodani dokaz reakcije koja nanosi štetu i ovako već pogođenom dijelu Republike Hrvatske u izbjegličkoj krizi. Ako zaista postoji procjena o „narušenoj sigurnosti“ našeg područja, tražimo da se poduzmu potrebne mjere za slučajeve ugrožene sigurnosti! Istočna Slavonija ponovno se tretira manje vrijednom - nego ostatak države! Je ovo ponovno pravljenje od Vukovara „grada slučaja“?! Dopis ministarstva pokazuje da je ono u konfliktu sa samim sobom. S jedne strane se poziva da se kontaktira nadležna policijska uprava zbog prometne prohodnosti, a na kraju se dopisa „zaključuje“ da se ne mogu dati dugoročnije prognoze. 

Hinjeno domoljublje

Vukovarski gradonačelnik je, nadalje, istaknuo da se sada vidi tko plaši i huška ljude te radi štetu, a tko su domoljubi.

- Dok SDP-ovi novokomponirani domoljubi na predizbornom skupu u zagrebačkoj dvorani cupkaju uzvikujući „Hrvatska, Hrvatska“, istodobno šalju proglase ravnateljima osnovnih škola kako je „nesigurno“ slati školske ekskurzije u Vukovar. Za razliku od Hrvata diljem svijeta kojima je Vukovar suza u oku, Milanovićevoj je vladi Vukovar - trn u oku! Pozivam sve škole da bez bojazni dođu u Vukovar. Djeca Vukovara najbolja su vam pozivnica - jer u Vukovaru svakodnevno žive i odrastaju bez straha za svoju sigurnost Koliko god se Milanovićeva vlada stvorila drugačiji dojam o Vukovaru - neće uspjeti! Ovo je apsolutno panična reakcija - za koju netko mora odgovarati!

Golema šteta

A podatke o broju otkazanih dolazaka prezentirala je Zrinka Šesto (direktorica turističke agencije Danubiumtours). Gospodarstvu u Vukovaru Milanovićeva vlada svojim „redom“ nanosi, naime, golemu štetu štetu.

- Od 21. rujna dolaske je otkazalo 400 ljudi. Ekskurzije su počele otkazivati osnovne i srednje škole, ali i tvrtke čiji zaposlenici posjećuju Vukovar. Ulažemo i investiramo u razvoj Vukovara, ali na ovakav način ne možemo raditi. Jedino što možemo je sjesti na autobus za Švedsku ili Njemačku - skupa s izbjeglicama.