Riječani će i dalje - zahvaljujući „socijalno osjetljivom“ gradonačelniku Vojku Obersnelu - plaćati najskuplje grijanje u državi. SDP i ortaci nedavno su u Gradskom vijeću, naime, već drugi put odbacili oporbeni prijedlog o moratoriju na povećanje cijena grijanja koje je uvela tvrtka Energo, inače u većinskom vlasništvu Grada.

Moratorij bi prošao da troje (bivših) laburista nisu „minirala“ prijedlog vijećnika HDZ-a, HNS-a, PGS-a, Liste za Rijeku, Hrvatskih laburista i Akcije mladih (15 od 35 mandata).

Bešćutni gradonačelnik

Kao što znate, u prosincu 2014. Energo je „počastio“ Riječane poskupljenjem grijanja za „samo“ 35 posto. I to iako cijene energenata na tržištima padaju! A Obersnel preko svega prelazi ravnodušno, kao da ga se ne tiče egzistencija sugrađana. Da stvar bude još tragičnija - Energo posluje u milijunskim gubicima.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-moralno-je-da-vodstvo-energa-i-gr...

Grozno, grozno…

Predsjednik riječkog HDZ-a Lucian Vukelić zgrožen je prelamanjem nesposobnosti SDP-a i njegove gradske uprave preko leđa građana: 

- Imamo najskuplje grijanje u Hrvatskoj. A Obersnel je predsjednik Skupštine Energa i potpisuje sve odluke. Glavni je krivac za sve ovo što se događa! Energo je u gubitku 86 milijuna kuna, pa minus pokušavaju pokriti poskupljenjem cijena. Otimajući iz džepova Riječana! A da tragedija bude još veća, nije poskupila samo cijena grijanja, nego i tople vode! 

S Obersnelom - kataklizma

HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Burić pojasnio je pozadinu „bajoslovnih“ gubitaka tvrtke Energo - koje sada moraju plaćati Riječani:

- Energo je tvrtku za distribuciju plina Amga Adria 2007. kupio za 12,5 milijuna kuna premda je tada ostvarivala godišnji gubitak od gotovo 2,4 milijuna kuna. Do 2011. dugovi su narasli na više od 20 milijuna kuna. Tvrtka je ugašena, a gubitak je prebačen na Energo! I sve je završilo u stilu mir, mir - nitko nije kriv! Zanima me: tko je procijenio vrijednost Amga Adrije na 12,5 milijuna kuna?! A gradonačelnik je odobrio tu astronomsku cijenu! I sada na građane prenosi teret svoje odluke i lošeg vođenja gradskih poduzeća!

Udar na građane

Naša gradska vijećnica dr. sc. Vesna Buterin podsjeća pak da je od 2011. toplinska energija u Rijeci poskupjela za čak 120 posto:

- Imamo najviše cijene grijanja u Hrvatskoj! Za grijanje u stanu od 50 kvadrata u Rijeci treba platiti više od tisuću kuna, a u Zagrebu 380, u Sisku 320… Situacija je neodrživa!