Gradska organizacija HDZ-a danas će uputiti službeni prijedlog nadležnom odboru Gradske skupštine Grada Zagreba da napokon jedan o reprezentativnih trgova u Zagrebu dobije ime po prvom hrvatskom predsjedniku, utemeljitelju države i najvećem Hrvatu 20. stoljeća - dr. Franji Tuđmanu. Inzistiramo na konsenzusu! S ovim prijedlogom idemo otvorenih ruku i otvorena srca. Dr. Tuđman je ključna osoba hrvatske povijesti - tu povijesnu istinu moraju prihvatiti svi dobronamjerni ljudi! - sažetak je to ključnih poruka s današnje konferencije za novinare koju su u prostorijama Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba održali prvi čovjek zagrebačkog (gradskog) HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Andrija Mikulić i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

Njihove izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MIKULIĆ: Dr. Tuđman - baština hrvatskog naroda!

Gradska organizacija HDZ-a danas će uputiti službeni prijedlog nadležnom odboru Gradske skupštine Grada Zagreba da napokon jedan o reprezentativnih trgova u Zagrebu dobije ime po prvom hrvatskom predsjedniku, utemeljitelju države i najvećem Hrvatu 20. stoljeća - dr. Franji Tuđmanu. S obzirom da smo odnedavno svjedoci da je - makar i u predizborne svrhe - SDP spoznao povijesnu ulogu i veličinu dr. Tuđmana, nadamo se da će naša inicijativa biti jednoglasno prihvaćena. I da će Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova - nakon jednoglasne odluke - proslijediti prijedlog Gradskoj skupštini.

„I mi i oni“

Inzistiramo na konsenzusu - dr. Tuđman je baština hrvatskog naroda. Kako u domovinskoj, tako i u iseljenoj Hrvatskoj! Nadamo se da ćemo pokazati da u Zagrebu možemo funkcionirati po načelu „i mi i oni“, a ne na Milanovićevim prijetnjama „ili mi ili oni“. Očekujemo da se o našem prijedlogu što prije očituje nezavisna lista Milana Bandića, SDP i HNS!

REINER: SDP se prema dr. Tuđmanu odnosi licemjerno i dvolično!

S ovim prijedlogom idemo otvorenih ruku i otvorena srca. Ne kao SDP - dvolično i licemjerno s prijedlogom za zračnu luku. Prijedlog da se zagrebačka zračna luka nazove po dr. Tuđmanu još prije 10 godina uputila je Udruga liječnika i dragovoljaca Domovinskog rata 1990. - 1991. Ovaj prijedlog je bio potpuno zanemaren! A 2010. isto je predložilo Hrvatsko kulturno vijeće - i, također, bilo je zanemareno. Nekoliko mjeseci uoči izbora SDP odjednom predlaže - isto. Milanović je 2012. izjavio, citiram - „na dr. Tuđmana gledam kao na drveno željezo“. Upotrijebio je oksimoron - dva logički nespojiva pojma! A Stazić je u veljači tvrdio da je, citiram - „Dr. Tuđman poticao korupciju“. 

A govorili su da će „zacrveniti Hrvatsku“

Predlaže, dakle, stranka čiji je kandidat na predsjedničkim izborima 2009. tvrdio - zajedno s Milanovićem - da će „zacrveniti Hrvatsku“. Josipović je, nadalje, izjavio da je „Tuđman tolerirao zločine, kriminalnu privatizaciju i kršenje ljudskih prava“. SDP je 2011. u Splitu - zajedno s HNS-om - kad je dr. Tuđmanu podizan spomenik bio izrazito protiv! Sad se vidi što je licemjerje i dvoličnost! Dr. Tuđman je ključna osoba hrvatske povijesti i tu povijesnu istinu moraju prihvatiti svi dobronamjerni ljudi. 

NEKA ODLUČI STRUKA

Nakon izjava uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih odnosilo se na prijedlog trga koji bi nosio ime po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Mikulić je odgovorio:

- Predlažemo da struka - zajedno s obitelji dr. Tuđmana - donese odluku koji će to trg biti. A na Odboru i Gradskoj skupštini je da se odluka usvoji jednoglasno. Dakle - konsenzus!