Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) u povodu mogućeg gašenja sisačke rafinerije - što bi ugrozilo egzistenciju čak 900 obitelji! - najavio je tematsku sjednicu Županijske skupštine. Ali - u spašavanju radnih mjesta Žinić će ići i korak dalje. Kako je najavio - zatražit će da na sjednicu dođu i premijer Milanović i ministar Vrdoljak! 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-sisacka-rafinerija-talac-sukoba-u...

Županija, opustošena neradom i kriminalnim aferama bivše SDP-ove vlasti i županice Lovrić Merzel, grca u problemima - nevolje su snašle i ostale tvrtke poput Petrokemije i Siscie. No župan je najavio snažnu kampanju kako bi ih se spasilo. A zatražit će pomoć i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Milanoviću, u pitanju je naša budućnost!

Izjavu o Rafineriji Sisak - koja je žrtva „konceptualnog sukoba“ između premijera Milanovića (SDP-a) i ministra Vrdoljaka (HNS) - Žinić je dao za Dnevnik Nove TV istaknuvši da je Kukuriku vlasti nedostajalo više političke volje da se problem riješi:

- Želimo pomoći kao županija da ipak zadržimo radna mjesta jer gašenjem Ina Rafinerije nafte Sisak dolazi u pitanje - možemo reći - i budućnost ovog grada i budućnost ove županije, što bi bilo nedopustivo.

VLADA SPAVA DOK SISAK PROPADA

Snažan apel za spašavanje sisačkog gospodarstva Žinić je odaslao i u (kratkom) intervjuu (Twittervju) u Večernjem listu. Pitanja i odgovore prenosimo u cijelosti:

Što Županija može učiniti vezano uz prekid prerade nafte u Rafineriji Sisak?

Županija bez Vlade ne može puno utjecati na zbivanja u rafineriji jer je Ina u vlasništvu MOL-a i države, a MOL ima presudnu ulogu. Ali dojam je da Vlada nije poduzela sve mjere koje je trebala da zaštiti proizvodnju u Sisku. Pozvat ćemo premijera Milanovića i ministra Vrdoljaka na tematsku sjednicu Županijske skupštine o rafineriji.

Što bi značila propast rafinerije za Sisak i županiju?

Devetsto obitelji ostalo bi bez egzistencije. Struka tvrdi da je održivost ovog pogona moguća. Želimo pomoći da se radna mjesta u Sisku očuvaju i podržat ćemo Vladu u namjeri, ako dođe do toga, da nađe i druge strateške partnere ili da Inu vrati u vlasništvo Hrvatske. Zamolit ćemo i novu predsjednicu da se uključi u rješavanje problema.

Trenutačno nije samo rafinerija problematična u Županiji?

Da, na sjednici Skupštine govorit ćemo i o kutinskoj Petrokemiji koja prolazi kroz neizvjesnu potragu za strateškim partnerom, ali i o tekstilnoj tvrtki Siscia, kojoj je odbijena predstečajna nagodba.