Sisačko-moslavačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku, zabrinule su najave MOL-a o mogućem gašenju Rafinerije nafte Sisak. Tim povodom u Sisku su novinsku konferenciju održali predsjednik županijskog HDZ-a i budući župan Ivo Žinić, predsjednik sisačkog (gradskog) HDZ-a Željko Krapljan te novi član HDZ-a Dubravko Tkalčić - bivši predsjednik uprave JANAF-a i član uprave Ine.

Donosimo njihove ključne poruke:

ŽINIĆ: Pozivam Vladu da se jednoznačno izjasni!

Vlada u biti ne čini ništa kako bi sačuvala opstojnost Rafinerije nafte Sisak. U njihovom nečinjenju kriju se veliki problemi! Svjedoci smo kojekakvih parcijalnih interesa: s jedne strane je ministar Vrdoljak, koji vodi pregovarački tim u sporu s MOL-om, a s druge premijer Milanović, čiji prijatelji i predstavnici u Ini imaju potpuno drugačije interese. Rafinerija je talac sukoba unutar Kukurikua! 

Na strani radnika

Stoga pozivam Vladu da izađe s jasnim stavovima o budućnosti ovoga velikoga energetskog subjekta. Rafinerija nafte Sisak zapošljava više 800 radnika. Za Sisak i županiju gašenje rafinerije bila bi katastrofa. To je nedopustivo! Kao oporba, nemamo instrumente koji mogu riješiti problem, ali ćemo nakon dolaska na vlast pokrenuti konkretne mjere. Grad i županija, naime, mogu Ini, odnosno MOL-u kao strateškom partneru, ponuditi povoljnije uvjete za poslovanje rafinerije. Kao kandidat za župana očekujem da ću dolaskom na čelo županije imati puno posla - ne samo oko rafinerije. Rafineriji se ne smije dogoditi ono što se dogodilo sa Željezarom Sisak!

TKALČIĆ: Rovovski rat nikome ne donosi dobro!

Ključan je odnos dvaju velikih vlasnika - MOL-a i RH. Arbitražni sporovi rješenja će donijeti u budućnosti, ali možda s njima nitko neće biti zadovoljan. Izgubljeno se vrijeme ne može nadoknaditi. Vlada griješi! Rovovski rat u kojem svatko drži svoju poziciju nikome ne donosi dobro.

Vlada mora učiniti više, a to je pitanje volje, želje i znanja. Pitanje je koliko su članovi Nadzornog odbora upoznati s naftnim biznisom i koliko razumiju njegovu problematiku. Pitanje je može li ministar gospodarstva uopće shvatiti u čemu su problemi? Vlada i ministar nastupaju previše grubo - previše „džonom“! U takvim situacijama se često puta donose krive odluke. To su ozbiljne stvari o kojima treba dobro promisliti. Buduća će HDZ-ova vlada donositi kvalitetne i pravodobne odluke. 

KRAPLJAN: Tražimo tematsku sjednicu Gradskog vijeća!

Rafinerija je othranila brojne generacije. Tražit ćemo da gradonačelnica sazove tematsku sjednicu Gradskog vijeća  o njenoj opstojnosti! Želimo da nas na toj sjednici mjerodavne i odgovorne osobe iz Vlade uvjere da je budućnost rafinerije neupitna - da će se u nju ulagati. A sigurni smo da će mjere koje je pripremio budući župan Ivo Žinić uvelike pomoći razrješenju problema.