Prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a (i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba) Andrija Mikulić komentirao je za mnogobrojne medije situaciju u Gradu Zagrebu nakon što je danas Sandra Švaljek podnijela ostavku na funkciju zamjenice gradonačelnika jer joj je jučer Milan Bandić iz Remetinca bio povukao punomoć za obnašanje gradonačelničke dužnosti te je dao svojoj drugoj zamjenici - Vesni Kusin.

Protiv stvaranja nereda

Donosimo sažetak Mikulićevih odgovora na niz novinarskih (pot)pitanja, a u nastavku ih možete u cijelosti poslušati: 

Podržavali smo sve ono što je bilo dobro i u interesu stanovnika Grada Zagreba, a to ćemo činiti i ubuduće! O preslagivanju snaga i mogućim novim koalicijama? Pustimo da dojučerašnji koalicijski partneri u Gradskoj skupštini raščiste međusobne odnose. Gospođa Kusin je legalno izabrana kao jedna od zamjenica gradonačelnika na izborima - i sad ima priliku pokazi kako će voditi Grad. Neka prođe neko vrijeme, pa ćemo vidjeti kako će to činiti. Premda je HDZ, kao najjača stranka i u Zagrebu, spreman za prijevremene izbore - kada god oni bili! - treba dobro odvagnuti jesu li oni uistinu potrebni. Jesu li u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana. Zašto trošiti desetine milijune kuna na nove izbore kad imamo legalno izabranu zamjenicu gradonačelnika? Mi smo u Gradskog skupštini faktor stabilnosti, protiv smo stvaranja nereda, važno nam je da Grad funkcionira na dobrobit svih naših sugrađana.

Zagreb ne smije biti ničiji talac

I jučer se Mikulić bio osvrnuo na - u medijima sve spominjanije - pitanje prijevremenih izbora u Gradu Zagrebu. Odgovorio je, također, na pitanje koje se u zadnje vrijeme napadno forsira - „hoće li Sandra Švaljek biti kandidatkinja HDZ-a?“:

U nizu izjava sam već naglasio: HDZ će imati vlastitoga gradonačelničkog kandidata! Ne znam hoće li ova situacija dovesti do prijevremenih izbora u Zagrebu - no nije dobro da je Zagreb talac pojedinca, odnosno njegove odluke hoće li ili neće dati ostavku! Da je normalna situacija, oduzimanje punopomoći gđi Švaljek nazvao bih egzibicionizmom. No s obzirom da se Bandić nalazi u teškoj životnoj situaciji, to mu toliko ne zamjeram. Apeliram na sve koji vode politiku Grada Zagreba da se vode isključivo interesima grada i njegovih građana. HDZ će uvijek podržavati ono što je dobro i u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana. A sve ono što nije - tražit ćemo da se promijeni.