Saborski zastupnik (i gradonačelnik Bakra koji tu dužnost obnaša volonterski) Tomislav Klarić kazao je na jučerašnjoj presici u Bakru da je u svojstvu gradonačelnika kazneno prijavio Luku Rijeka zbog onečišćenja okoliša, skladištenja opasnog otpada na neuređenim prostorima i onečišćenja zraka u Bakarskom zaljevu.

Klarić je istaknuo da je problem onečišćenja Bakarskog zaljeva nebrojeno puta pokušavao riješiti s odgovornima na svim razinama - od županije do Zmajlovićevog ministarstva. Ali bezuspješno! Situacija je, u međuvremenu, bivala sve gora i stoga je odlučio stati na kraj ovom sramotnom ekocidu:

Dosta!

- Sve to mi u Bakru svakoga dana gledamo i proživljavamo! Kaznena prijava je konačna mjera, jer je svima dosta prašnjavih ulica, fasada... Ne možemo dopustiti da naši građani to više udišu! Podržavamo razvoj riječkog prometnog pravca i luke, ali ne na ovakav beskrupulozan način. Bakar više ne može biti rob nečijih promišljanja i želja da ostvaruje ogromne promete i profite. Možda oni u Rijeci misle da ovako mogu dalje zauvijek, ali mi im u Bakru kažemo „Dosta!“

A da je na (ne)djelu rabota opasna i po zdravlje ljudi i po stanje okoliša, Klarić je obrazložio nalazom inspekcije. Luka Rijeka teret deponira protupravno van za to predviđenih prostora, a nalaz neovisne tvrtke, koju je Grad Bakar angažirao za mjerenje kakvoće zraka, pokazao je da je zrak kvalitete druge kategorije! 

Zagađeno i podmorje?

Klarić u zaštiti svojih sugrađana neće stati samo na ovome. Najavio je detaljno ispitivanje stanja podmorja u Bakarskom zaljevu:

- Angažirat ćemo profesionalne snimatelje i stručnjake za podmorje da dokumentiraju stanje morskog dna oko terminala!

Podsjetimo, sredinom lipnja u Saboru održana je presica na kojoj su naši zastupnici Tomislav Klarić i Branko Bačić upozorili javnost da Luka Rijeka, u kojoj drmaju SDP-ovi kadrovi, u Bakarskom zaljevu bez ikakvih dozvola i projektne dokumentacije - a kamoli studije utjecaja na okoliš! - nasipava more i deponira rudaču s brodova. Ekološka katastrofa uoči turističke sezone! Naočigled vladajućih!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vlada-nijemo-promatra-ekocid-u-bakarskom-zaljevu

 U nastavku pogledajte video sramotnog onečišćenja Bakarskog zaljeva: