HDZ nije podržao prijedlog rebalansa županijskog proračuna za 2015., jer se nije trebao smanjiti za osam već za čak 17 milijuna kuna! Još lani - u prosincu 2014. - bili smo protiv ovakvog proračuna! Jer, nejasno je na što je sve potrošeno čak 28 milijuna kuna! A varaždinski župan šuti o tome da će radi smanjenja prihoda od oporezivanja osobnih dohodaka građana drastično pasti i proračuni lokalne samouprave. Šuti se i o izvješću Panela neovisnih stručnjaka EU o kandidaturi devet hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture! - jednodušno su poručili član Predsjedništva HDZ-a Josip Križanić, predsjednik varaždinskog (županijskog) HDZ-a Anđelko Stričak i predsjednik Povjerenstva varaždinskog (gradskog) HDZ-a Damir Habijan na konferenciji za novinare u Varaždinu. 

Na zajedničkom istupu županijskog i gradskog HDZ-a jasno i argumentirano je, naime, upozoreno na suspektnu netransparentnost Kukuriku vlasti - enormnih 28 milijuna kuna potrošeno je na javno-privatno partnerstvo. A ugovori su - tajni!!

Video pogledajte, a u nastavku donosimo ključne poruke Stričaka i Habijana:

STRIČAK: Kukuriku „promašio“ planiranje proračuna za 17 milijuna kuna!

HDZ nije podržao prijedlog rebalansa županijskog proračuna za 2015., jer se nije trebao smanjiti za osam - već za čak 17 milijuna kuna! Još lani - u prosincu 2014. - bili smo protiv ovakvog proračuna! Jer, nejasno je na što je sve potrošeno čak 28 milijuna kuna! Županija, naime, i dalje troši taj iznos tajnim ugovorima. Sredstva su namijenjena javno-privatnom partnerstvu i dokle god je tako - nećemo podržati ni proračun ni rebalans! A rebalans je ionako loše pripremljen!

SDP-ov udar na JLS-ove 

Upozoravali smo da će izmjene Zakona o porezu na dohodak drastično smanjiti proračune jedinica lokalnih samouprava. To se i dogodilo! Bilo je jasno da će porezni prihodi pasti za 22 posto! A župan šuti! SDP i HNS u varaždinskom kraju, naime, nisu prozborili dosad o ovom problemu niti jedne riječi.

70 milijuna kuna rashoda za usluge!

Od projekata nema ni „p“ - sve je u fazama natječaja, idućim natječajima, pokušajima natječaja... Zgrada kirurgije najavljuje se od 2008., projekt razvoja turizma u Toplicama od 2006… Ali zato u proračunu imamo 70 milijuna kuna rashoda za usluge i 17 milijuna kuna ostalih nespomenutih razloga. Čak imaju dva dobra projekta - pomoćnik u nastavi te besplatni udžbenici za osnovnoškolce. To su pak bile naše inicijative.

HABIJAN: Sramotite Varaždin pred EU stručnjacima!

Nismo htjeli komentirati ispadanje Varaždina za vrijeme mjesnih izbora - jer nam u tom trenutku nisu bili poznati odluke Panela neovisnih stručnjaka EU. Ističemo da smo tijekom najave i predaje prijavnice Varaždinca za spomenutu titulu dali bezrezervnu podršku.

Kada je 29. svibnja obznanjeno da Varaždin nije prošao u drugi krug, odlučili smo pričekati obrazloženje Panela neovisnih stručnjaka EU. 

Odgovorite građanima

Vrijeme je da gradska vlast odgovori na neka pitanja! Grad Varaždin šuti o izvješću u kojem je jasno istaknuto da Varaždin nije ušao u drugi krug - jer stručnjacima nakon prezentacije nije bila jasna naša kulturna strategija! Ni njen cilj koji je trebao biti postignut u suradnji s partnerima. HDZ-u ne preostaje drugo nego da sam okupi najbolje stručnjake koji će izraditi prepoznatljivu strategiju kulture u Varaždinu.